Njegova kulinarska avantura započela je prije nekoliko godina kada je izašao kao pobjednik s Hayatovog takmičenja “Super recept”.
Kaže kako je svjestan odgovornosti koju gradi godinama kuhajući pred sopstvenim mušterijama. Ide sada stepenicu više i kuha pred milionskom TV publikom. U posljednje četiri godine napravio je više od 1.000 različitih jela.
Sa našim chefom družimo se i “Super receptu – Školi kuhanja” Hayat TV-a.
Podijelio je sa nama svoj recept, način na koji on priprema sos od paradajza.
Zašto paradajz? Pored same činjenice da je jako ljekovit i benefitan ljudskom organizmu služi i za pravljenje nekih od najjednostavnijih i najukusnijih jela.
Sama obrada paradajza ne mora ni da bude termička da bi iz njega dobili maksimum. Nekada je dovoljno samo ga posoliti i uživati u okusu. Sama sredina augusta do sredine septembra se naziva ‘srce paradajza’.
To je ustvari period kada je on na svom vrhuncu i svaka sorta je dostupna.
Danas ću vam napisati recept za pravi i najbolji paradajz sos koji možete kombinovati sa čime god poželite i isto tako je dobar i kada je hladan. Za početak vam treba baza zvana mirepoix. To je ustvari kombinacija crvenog luka, celera i mrkve. Od čega celer i mrkva zajedno imaju količinu kao luk.
Najbitnije je da je sitno sjeckano i prženo na puteru ili maslinovom ulju malo duže na najlakšoj vatri. Poenta je dobiti maksimalnu slatkoću i okus namirnica bez dodavanja tekućine. Za to vrijeme zarežite paradajz cca 500gr. i ubacite u ključalu vodu na nekoliko sekundi.
Čim se ljuska počne odvajati izvadite ga i ubacite u hladnu vodu i ogulite ga. Isjeckajte paradajz na kockice i lagano kuhajte sa bazom nekih 20 ak. minuta.
Sos mora biti malo gušči ali ga može razrijediti sa, malo vode ili crvenog vina po želji i potrebama. Preporučio bih kao super predjelo samo al dente kuhane njoke ili tagliatelle koje ćete kratko promiješati sa ovim sosom i malo svježeg peršuna.
Pripremate li ga vi na ovakav ili sličan način?
Ovaj Miranov super recept sigurno da će vas zainteresirati, ali očekujemo da i vi podijelite sa nama svoj recept, kako vi dobijete savršen sos od paradajza?