SUPER RECEPT CHEFA MIRANA KARIĆA: OVO JE SAVRŠEN SOS OD PARADAJZA! KAKO GA VI PRIPREMATE?

Chef Miran Karić već je na domaćoj kulinarskoj sceni nekoliko godina, a svaki njegov TV show privlači pažnju gledatelja.

Njegova kulinarska avantura započela je prije nekoliko godina kada je izašao kao pobjednik s Hayatovog takmičenja “Super recept”.

Kaže kako je svjestan odgovornosti koju gradi godinama kuhajući pred sopstvenim mušterijama. Ide sada stepenicu više i kuha pred milionskom TV publikom. U posljednje četiri godine napravio je više od 1.000 različitih jela.

Sa našim chefom družimo se i “Super receptu – Školi kuhanja” Hayat TV-a.

Podijelio je sa nama svoj recept, način na koji on priprema sos od paradajza.

Zašto paradajz? Pored same činjenice da je jako ljekovit i benefitan ljudskom organizmu služi i za pravljenje nekih od najjednostavnijih i najukusnijih jela.

Hayat

Sama obrada paradajza ne mora ni da bude termička da bi iz njega dobili maksimum. Nekada je dovoljno samo ga posoliti i uživati u okusu. Sama sredina augusta do sredine septembra se naziva ‘srce paradajza’.

To je ustvari period kada je on na svom vrhuncu i svaka sorta je dostupna.

Hayat

Danas ću vam napisati recept za pravi i najbolji paradajz sos koji možete kombinovati sa čime god poželite i isto tako je dobar i kada je hladan. Za početak vam treba baza zvana mirepoix. To je ustvari kombinacija crvenog luka, celera i mrkve. Od čega celer i mrkva zajedno imaju količinu kao luk.

Hayat

Najbitnije je da je sitno sjeckano i prženo na puteru ili maslinovom ulju malo duže na najlakšoj vatri. Poenta je dobiti maksimalnu slatkoću i okus namirnica bez dodavanja tekućine. Za to vrijeme zarežite paradajz cca 500gr. i ubacite u ključalu vodu na nekoliko sekundi.

Hayat

Čim se ljuska počne odvajati izvadite ga i ubacite u hladnu vodu i ogulite ga. Isjeckajte paradajz na kockice i lagano kuhajte sa bazom nekih 20 ak. minuta.

Sos mora biti malo gušči ali ga može razrijediti sa, malo vode ili crvenog vina po želji i potrebama. Preporučio bih kao super predjelo samo al dente kuhane njoke ili tagliatelle koje ćete kratko promiješati sa ovim sosom i malo svježeg peršuna.

Pripremate li ga vi na ovakav ili sličan način?

Ovaj Miranov super recept sigurno da će vas zainteresirati, ali očekujemo da i vi podijelite sa nama svoj recept, kako vi dobijete savršen sos od paradajza?

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BITNE INFORMACIJE IZ GRAS-A O OBUSTAVI SAOBRAĆAJA U NEDJELJU

0
U skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, zbog održavanja manifestacije "Križni put 2023", u nedelju, 2. aprila. od 13.00 - 17.30 sati doći će do privremene kratkotrajne etapne obustave saobraćaja od crkve na Stupu - Dogladi do crkve u Karmelu.