SUSJEDI MEĐU EU ZEMLJAMA S NAJVEĆIM PADOM ZAPOSLENOSTI U ZADNJA TRI MJESECA

Zapošljavanje u Evropskoj uniji i eurozoni posustalo je u zadnja tri mjeseca 2020. godine, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom broja zaposlenih, pokazalo je danas izvještaj Eurostata.

Sezonski prilagođen broj zaposlenih u EU porastao je u četvrtom kvartalu 2020. za 0.4 posto u odnosu na prethodni kvartal kada je uvećan 0.9 posto, izračunao je Eurostat, blago izmijenivši početnu procjenu za kraj godine.

Potvrđena je procjena za eurozonu prema kojoj je broj zaposlenih porastao 0.3 posto u odnosu na razdoblje od jula do juna kada je poskočio jedan posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u EU pao je u zadnja tri mjeseca 2020. za 1.6 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. U eurozoni smanjen je 1.9 posto, nakon 2.1-postotnog pada u prethodna tri mjeseca.

Eurostat procjenjuje da je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca, prema sezonski prilagođenim podacima, u EU zaposleno bilo 206 miliona građana, od čega 157.9 miliona u eurozoni.

Pandemija je smanjila broj zaposlenih u EU za 3.5 miliona u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine, utvrdili su statističari. U eurozoni njihov je broj smanjen za 3.1 milion.

Skok u Portugalu i Estoniji

Među zemljama EU najviše je na kvartalnoj razini u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poskočio broj zaposlenih u Portugalu i Estoniji, za 1.9 posto. Slijedi Španija s 1.2-postotnim rastom, piše Hina.

Najveći pad broja zaposlenih na kvartalnoj razini bilježile su Češka, Hrvatska, Latvija i Malta, za 0.5 posto.

Podatak za Hrvatsku pokazuje nešto izrazitiji pad broja zaposlenih nego u trećem tromjesečju kada je smanjen 0.4 posto, prema izvještaju Eurostata.

Blaži pad od 0.5 posto imale su Bugarska, Cipar, Grčka i Nizozemska, dok je zaposlenost stagnirala u Austriji i Njemačkoj.

Oporavak Poljske i Luksemburga

Samo su Poljska i Luksemburg u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu bilježili veći broj zaposlenih nego u pretpandemijskom razdoblju, i to za 0.8 odnosno 1.7 posto, pokazuje izvještaj Eurostata.

Sve ostale zemlje bilježile su pad broja zaposlenih, a najveći je bio u Španiji, za 4.2 posto.

Slijede Estonija i Latvija, s padom broja zaposlenih za četiri odnosno 3.4 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, te Irska, gdje je smanjen 2.7 posto.

U grupi je i Hrvatska s padom broja zaposlenih u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 2.4 posto, nakon 1.4-postotnog pada u razdoblju od juna do septembra.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.