SUTLIJAŠ, LAGANA POSLASTICA ODLIČNA I ZA SEHUR

Porijeklo sutlije ili sutlijaša, kako ovaj osvježavajući desert odličan i za iftarsku, ali i sehursku sofru, zovu, vodi porijeklo od turske riječi süt, što znači mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mlijeko, tokom pripreme ovog deserta, možete ubaciti štapić vanilije, cimet, kafu, otopljenu čokoladu, kokosovo brašno, a naknadno možete umiješati i suho voće, orašaste plodove, džem, voćne preljeve.

Potrebni sastojci: 100 g riže, 750 ml mlijeka, 4 kašike šećera, prstohvat soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POSTUPAK PRIPREME:

Kuhajte rižu u vodi, a potom ocijedite višak tekućine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mlijeko dodajte prstohvat soli, stavite na ringlu da prokuha, a potom dodajte rižu.

Kuhajte na tihoj vatri dok riža ne upije mlijeko bez miješanja. Samo pripazite da ne zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kuhanu rižu dodajte šećer, a potom oprezno promiješajte sutlijaš viljuškom kako bi zrna ostala cijela.

Sutlijaš izlijte u male, vodom isplakane, zdjelice i ostavite na prohladno mjesto da se potpuno ohladi.

Pred posluživanje po želji dodajte suho voće, orašaste plodove, voćni preliv, cimet, otopljenu čokoladu…

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE