SUTRA PROTESTI ISPRED VLADE KS: ŠTRAJKUJU POLICAJCI, PROSVJETARI, ZDRAVSTVENI RADNICI…

Članovi osam sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, sutra će protestovati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Osam sindikata će organizirati štrajk upozorenja

Protest će, kako je najavljeno, biti održan od 10 do 11 sati, a učestvovat će 100 predstavnika svih sindikata.

Kazali su da će osam sindikata organizirati štrajk upozorenja, a potom ukoliko bude neophodno i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

  • Osam sindikata će nastaviti sa zajedničkim sindikalnim aktivnostima i nakon protesta 30.11.2021. godine osim ukoliko ne dođe do pregovora i dogovora sa sindikatima. Napominjemo da je koordinacija sindikata dva puta pozvala Vladu Kantona Sarajevo na pregovore, ali je Vlada Kantona Sarajevo ignorisala oba zahtjeva. Koordinacija osam sindikata osuđuje pokušaj Vlade Kantona Sarajevo da unese razdor u koordinaciji tako što je 24.11.2021. godine Samostalnom sindikatu radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo upućen poziv na pregovore u vrijeme održavanja protesta 30.11.2021. godine.

Podsjećamo da je Vlada Kantona Sarajevo u nacrtu Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu bez pregovora sa sindikatima, a koji iznosi 1.101.295.480 KM i koji je na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo zakazane za 30.11.2021. godine, nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika. Također, Vlada Kantona Sarajevo ignoriše socijalni dijalog i pregovore sa sindikatima iz djelatnosti komunalne privrede i zdravstva, koji traže povećanje plata za 10 posto, odnosno usaglašavanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnih ugovora za djelatnosti komunalne privrede i zdravstva u Kantonu Sarajevo – saopćili su iz ovih sindikata.

Ko će sve učestvovati

U protestu će učestvovati:

  • Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo;
  • Sindikat policije Kantona Sarajevo;
  • Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo;
  • Sindikat Univerziteta u Sarajevu;
  • Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona Sarajevo;
  • Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo;
  • Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i
  • Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.