SUTRA SUĐENJE, CHARLIE HEBDO NAJAVIO: KARIKATURE POSLANIKA MUHAMEDA ĆE BITI PONOVO OBJAVLJENE

Francuski satirični nedjeljnik Charlie Hebdo , koji je bio meta masakra u napadu terorista 2015. godine, saopćio je danas da ponovo objavljuje kontroverzne karikature poslanika Muhameda kako bi obilježio početak suđenja navodnim saučesnicima u napadu.

  • Nikada se nećemo predati. Nikada nećemo odustati – napisao je direktor nedjeljnika Laurent Sourisseau u uredničkom komentaru uz ponovno objavljene karikature u novom broju.

Dvanaest ljudi, uključujući i neke od najpoznatijih francuskih karikaturista, ubijeni su 7. januara 2015. godine kada su braća Cherif i Said Kouachi upali naoružani u kancelarije u Parizu.

Njih dvojica su ubijeni odmah nakon masakra, a sutra u Parizu počinje suđenje grupi od 14 njihovih navodinih saučesnika. Njima će se suditi i za napad na jedan jevrejski supermarket.

Na naslovnoj strani novog izdanja lista Charlie Hebdo prikazano je više od deset karikatura koje je prvi štampao danski dnevni list Jyllands Posten 2005. godine, a potom i francuski nedjeljnik 2006. godine.

Taj potez izazvao je velike proteste u muslimanskom svijetu, podsjeća AFP.

Na centralnom dijelu naslovne strane je karikatura proroka koju je nacrtao karikaturista Jean Cabut, koji je ubijen u masakru.

  • Sve ovo, samo zbog toga – piše na naslovnoj strani. Urednički tim je napisao da je sada pravi trenutak za ponovno objavljivanje karikatura, uz ocjenu da je to esencijalno pošto počinje suđenje.
  • Često su od nas tražili poslije januara 2015. godine da objavimo druge karikature Muhameda. Uvijek smo to odbijali, ne zato što je zabranjeno – zakon nam dozvoljava da to uradimo – nego zato što je bio potreban dobar razlog, razlog koji ima značenje i koji nečim doprinosi debati – piše u komentaru.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.