SVAKA PRIČA O HEROJU RAŠIDU BUĆI JE POZITIVNA: NJEGOV SIN ALEN ČUVA USPOMENU NA NJEGA, I SLIJEDI AMANET KOJI MU JE OSTAVIO

Rašid Buća bio je jedan od heroja koji je poginuo 25.5.1992. godine kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Posthumno je odlikovan srebrenom policijskom zvijezdom, a sahranjen je na mezarju Kovači.

Alen Buća, njegov sin govorio je o uspomeni na oca, i teškim danima kroz koje je njegova porodica prošla.

Alen kaže da je njegov otac bio viceprvak Evrope u karateu i treći na svijetu. Slovio je za dobrog čovjeka, plemenitog koji je uvijek bio nasmijan.

  • Uvijek je branio slabije od sebe, šalio se. Svaka priča o njemu je pozitivna. Itekako da sam ponosan na oca, i želim da se njegovo ime spominje i ne zaboravi, kao i imena svih boraca koji su poginuli za Bosnu i Hercegovinu.

Alen je imao tri godine kada mu je otac preselio na bolji svijet.

  • Majka i ja smo u Ilijašu živjeli dok je on u Sarajevu dejstvovao. On je zatražio da mama i ja dođemo u Sarajevo. Put je bio težak – priča Alen.

Nakon svih prepreka koje su prošli, prisjeća se, on i majka su u Sarajevo stigli dan prekasno. Rašid je poginuo 25. maja, a oni su stigli 26.

Tada je ranjen i Rašidov brat blizanac, od gelera granate koja je pogodila Rašida.

Alen kaže da su borci u amanet ostavili da mi čuvamo našu državu, djecu, ljude.

  • Svi borci koji su na Kovačima, kako jedan ajet kaže, oni nisu mrtvi, već živi a mi to ne vidimo – rekao je.

(Nermina Hasić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SMARAJU VAS REKLAME NA YOUTUBEU? EVO NAČINA KAKO DA IH BLOKIRTE

0
YouTube je prošle godine pokrenuo potpuni napad protiv blokatora reklama u oktobru, nakon početnog eksperimenta u malom obimu u junu.