SVAKI TREĆI PREŽIVI KORONU: ZA OVE GRUPE, VIRUS JE SMRTONOSAN, ZA OPORAVLJENE, POSLJEDICE SU VEOMA TEŠKE!

Virus kod pacijenata na intenzivnoj nezi nerijetko izaziva akutnu bubrežnu insuficijenciju, koja se čak u dvije trećine slučajeva završava smrtnim ishodom, upozoravaju ljekari.

Koronavirus, osim promjena na plućima, kod nekih pacijenata izaziva i akutnu bubrežnu insuficijenciju, koja se, kako kažu stručnjaci, čak u dvije trećine slučajeva završava smrtnim ishodom. Zabrinjavajuće je da čak i pacijenti koji prežive koronu često imaju trajno oštećenje bubrega i prinuđeni su da idu na dijalizu do kraja života.

Na ovo je upozorila i Edita Stokić, direktorica KC Vojvodine, koja je istakla da se u toj ustanovi liječe pacijenti sa teškom kliničkom slikom, kod kojih je uočena akutna bubrežna insuficijencija.

  • Covid infekcija, pored promena na plućima, daje i brojne manifestacije koje se odražavaju na rad drugih organa i organskih sistema. U KC Vojvodina liječe se pacijenti koji imaju tešku i veoma tešku kliničku sliku i uočena je, između ostalog, i promena u funkciji bubrega, tj. akutna bubrežna insuficijencija – istakla je dr. Stokić i ukazala na studije iz svijeta koje to isto potvrđuju.

– Rezultati studija u Kini pokazali su da se ovaj problem javio kod 0,5 do 29 posto teže oboljelih pacijenata, a studija iz SAD je pokazala da ta brojka ide do 37 posto. Ukoliko pacijent dospije u jedinicu intenzivne njege, akutno zatajenje bubrežene funkcije može da se javi u 78 do 90 posto slučajeva – naglasila je dr. Edita Stokić.

Ilustracija

I dr. Rodoljub Marković, šef od.eljenja hemodijalize u KBC Zemun, kaže za Kurir da sva stanja koja su povezana sa teškom upalom i koja liče na sepsu gotovo uvijek dovode do popuštanja više organa, između ostalog i bubrega, pa na toj klinici imaju odvojene dijalizne resurse za rješavanje problema pacijenata koji su na respiratoru, a zahtijevaju i dijalizu.

  • Od tri do pet posto pacijenata u respiratornim centrima, koji zahtijevaju i liječenje dijalizom, prije infekcije imali su zdrave bubrege. U ovom trenutku imamo tri takva pacijenta. Pacijenti sa akutnom bubrežnom insuficijencijom spadaju u najtežu grupu i njihova smrtnost je najveća. Vi možete zamijeniti organ, dovesti pacijenta u dosta dobro stanje, produžiti mu život u intenzivnoj njezi još neko vrijeme, ali to ne garantuje preživljanje – objašnjava dr. Marković i dodaje da je otkazivanje bubrega „marker težine oboljenja pacijenta“.

– Dvije trećine takvih bolesnika, nažalost, umre. Unaprijed ne možete znati koja je ta trećina pacijenata koja će da preživi. Od njih, veliki dio ne oporavi bubreg, pa ostanu vezani za dijaliznu mašinu do kraja života. Jedan dio bolesnika, relativno mali, nastavi život, ali sa nekim stepenom hroničnog oštećenja i oni spadaju u grupu pacijenata koji u narednih pet godina imaju veći rizik od smrtnog ishoda – upozorava dr. Marković.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.