SVAKOG DANA JELA JE PO ČEHNO BIJELOG LUKA: DESILE SU JOJ SE 4 STVARI, A TREĆA JE BILA POTPUNI UŽAS

Još u drevnom Egiptu bijeli luk hvalili su na sva usta. Isto važi i za antičku Grčku, gdje su vojnici pod obavezno na meniju imali bijeli luk da bi bili hrabriji i snažniji.

A vjerovali ili ne, na prvim Olimpijskim igrama ikad održanim svi učesnici su pred takmičenje grickali – bijeli luk. Riješila sam da ga jedem i ja – jedan čehno dnevno, sedmicu dana, novinarka Tamara Pridžet za “Popsugar”.

Svaki ljekar će vam reći da je bijeli luk uvek zdrav, ali sirov je najzdraviji. Tako sam riješila da ga unosim u tom obliku sedmicu dana, i evo kako je prošlo.

Prvi dan prošao je bez problema. Za večeru sam imala jagnjetinu, rižu, malo povrća i par čehnova bijelog luka. Malo sam varala jer luk nije bio sirov već izgrilovan, ali mislila sam da je i to dovoljno dobro za prvi dan. I bilo mi je super, piše novinarka Tamara Pridžet.

Drugi dan je već bio druga priča. Taman sam htjela da uvečer legnem da spavam kad sam se sjetila svog bijelog luka. Vratila sam se u kuhinju i oljuštila jedno čehno. Pojela sam ga tako, bez ičega, kao krišku jabuke. U početku je bilo u redu, a onda je uskoro stomak počeo da me boli. Vratila sam se u krevet, boreći se da ne povratim.

JEZIVO MI JE SMRDJELO IZ USTA

Kad sam čak i ja mogla da osjetim zadah bijelog luka, ne smijem ni da pomislim kako je bilo ostalima. Prala sam zube besomučno i ispirala grlo tečnošću, ali ništa nije pomagalo. Sve u ime zdravlja!

GLAVA ME JE UŽASNO BOLJELA

To je jedno od zapanjujućih otkrića poslije mog eksperimenta. Baš uvijek kad bih pojela čehno bijelog luka, poslije dva minuta glava bi me nesnosno zaboljela. Kasnije sam saznala da bijeli luk kod pojedinih ljudi zaista može da izazove migrene, ako su već skloni njima.

VELIKA NUŽDA JE BILA UŽAS

Kao i sa zadahom (mogli ste da me osjetite prije nego što me vidite), mogli ste i da osjetite da sam ja bila u toaletu. Pretpostavljam da sam uz pomoć bijelog luka izbacila tonu toksina iz sistema.

SVE U SVEMU

Očekivala sam čuda – da ću, ne znam kako, smršati, ojačati, da će mi koža blistati, ali nažalost ništa se spektakularno nije desilo. Što, naravno, ne znači da se ne bi desilo da sam izdžala malo duže, ali zaista nisam mogla. Sve u svemu, bijeli luk mi, naravno, ostaje na meniju, ali kada ga se ja uželim.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE