SVE GORE I GORE: METEOROLOG SLADIĆ NAJAVIO NOVE VREMENSKE NEPRILIKE U BOSNI I HERCEGOVINI

Ovog ljeta bilježimo veliki broj valova vrućine, toplotni udari izmjenjuju se kao na traci, a o svemu je svoj sud dao meteorolog Nedim Sladić.

  • Najveći broj vrelih dana (maksimalna temperatura >30,0 °C) prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine u Sarajevu postavljen je ljeta 2012. godine i iznosio je 58. Ugrubo izračuno to su četiri vala vrućine sa po 14 ili 15 dana natprosječne toplote. U Mostaru taj rekord je njih 85 iz dalekog, teškog i čuvenog ljeta 2003. godine.

Trenutni broj vrelih dana, zaključno sa današnjim danom, je 36 u Sarajevu, odnosno 59 u Mostaru. A sutra (danas op. „SB“) bilježimo 37. odnosno 60. po redu. Kako se u narednih 15 dana izgledno očekuju temperature iznad 30 °C, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Sarajevo biti blizu još jednog rekorda (vjerovatno neće, ali na poziciju broj 2 bi mogao vrlo lako), zajedno sa Mostarom koji će po svim prilikama uzeti srebro.

Ukoliko Sarajevo želi još jedan rekord u nizu mnogobrojnih ovog ljeta, skoro svi dani do kraja mjeseca moraju biti iznad 30°C, što će biti ipak veliki zalogaj, da ne kažem poput zadataka sa zvjezdicom iz zbirke.

Fun fact, but also a concerning one: prosječni broj vrelih dana u periodu 1961-1990 za Sarajevo iznosio je svega 12! Sada ih imamo 3 puta više“, poručio je meteorolog Nedim Sladić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.