Zbog niskog glikemijskog indeksa rotkvica može biti dio ishrane ljudi koji imaju dijabetes i otpornost na insulin. Ovo povrće dokazano jača imunitet, podržava rad srca i bubrega.
Snižavaju pritisak

Rotkvice imaju dijetalna vlakna koja sprečavaju apsorpciju masti i holesterola iz obroka i tako smanjuju njihov nivo u krvi. Zahvaljujući sadržaju kalijuma, one mogu pomoći smanjenju pritiska.
Poboljšava otpornost tijela
Dodavanjem rotkvica doručku dobijamo odličnu dozu vitamina i minerala koji jačaju organizam i povećavaju imunitet.
Čiste organizam od toksina

Fino narendane rotkvice poboljšavaju funkcionisanje jetre detoksikacijom tijela, a također podstiču izlučivanje žuči. Zahvaljujući tome pomažu u uklanjanju toksina iz gastrointestinalnog trakta i cijelog tijela.
Poboljšavaju varenje
Rotkvica je odličan dodatak suhom mesu. Podržava varenje masnih jela, sprečava probavne smetnje i zatvor.
Jačaju kosu

Zbog toga što sadrže mnogo sumpora, smanjuju gubitak kose i podstiču njen rast. Također sprečavaju prekomjernu proizvodnju sebuma, tj. kosa se manje masti.
Sprečavaju anemiju
Salata od rotkvica idealna je za vegetarijance i trudnice. Sadrži folnu kiselinu i odlikuje se jedinstvenim sastavom gvožda, bakra i mangana. Ove supstance povoljno djeluju na hematopoetske procese, sprečavajući anemiju.
Regulišu rad bubrega

Rotkvice bi također trebalo da koriste osobe koje imaju probleme sa bubrezima. Imaju diuretička svojstva, podržavaju rad bubrega i sprečavaju stvaranje kamena.
Podržavaju mršavljenje
Rotkvice su odličan saveznik u dijetama za mršavljenje: imaju malo kalorija i mnogo vlakana, koja ispunjavaju želudac, pružajući osjećaj sitosti. Esencijalna ulja zbog kojih imaju oštar ukus također suzbijaju apetit.