SVE SKUPLJI ŽIVOTNI STANDARD: POSLODAVCI I SINDIKATI TRAŽE POVEĆANJE PLATA

Teške političke teme sve više bacaju u sjenu one stvarne životne probleme.

Savez samostalnih sindkata i Udruženje poslodavaca ujedinjeni su u namjeri da radnicima u realnom sektoru treba povećati plate.

Za to se bore još od kraja prošle godine, a sada ponovo upućuju inicijative kako bi podsjetili na probleme.

Sve skuplji standard života nameće sve veće izdatke.

Krajem prošle godine predstavnici poslodavaca i samostalnih sindikata uputili su inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak FBiH. Cilj je povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

Iz sindikata poručuju da nisu naišli na razumijevanje u Vladi Federacije. Još uvijek je stara uredba na snazi zato je i pokrenuta ova inicijativa.

Iz sindikata se zalažu za sistemska rješenja, kojih za sada nema. Sve se ostavlja na volju poslodavcima, koga će i kako i koliko isplatiti, dodaju.

Ipak, poslodavci i sindikat zaključuju da je ovo nešto što je u interesu svih građana i baš zbog toga bi trebalo zanimati vladajuće strukture.

(S. Delić)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HEZBOLAH DRONOM POGODIO BAZU IZRAELSKE VOJSKE, VELIKI BROJ RANJENIH

0
Libanska grupa Hezbolah saopćila je da je u srijedu napala bazu izraelske vojske, a izraelska vojska saopćila je da je u napadu ranjeno 14 vojnika, uključujući šest teško, u selu na sjeveru zemlje.

PONOVO ZEMLJOTRES U TURSKOJ