SVE VIŠE ZABRINUTI: NJEMAČKIM HOTELIMA I RESTORANIMA NEDOSTAJE 65.000 RADNIKA

Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata.

Razlog: nedostatak radne snage. Strukovne udruge procjenjuju kako njemačkim ugostiteljima i hotelima nedostaje više od 65.000 radnika.

  • Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja – saiopćili su iz Udruženje njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga). Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke.
  • Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati – kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada.

KAKO VRATITI RADNIKE I PRONAĆI NOVE?

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina.

  • 2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila – kaže Warden.

Tokom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.

KO ĆE SE ZNOJITI ZA 2.600 EURA BRUTO

Skraćeno radno vrijeme i manje jela na jelovniku

Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata, prenosi Deutsche Welle.

  • Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar sedmice pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik – kaže Warden.

U nekim objektima se uvodi i sistem samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara.

POSLJEDNJA NADA: USELJAVANJE

Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Evropske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice.

U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši. Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE