SVEČANO OTVOREN 28. SARAJEVO FILM FESTIVAL: NASTAO U VRIJEME OPSADE GRADA, PRERASTAO U SVJETSKI

Svečano je otvoren 28. Sarajevo Film Festival u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na otvaranje su stigle brojne zvanice, poznati glumci, reditelji i scenaristi, ali i veliki broj građana.

Projekcijom filma “Trougao tuge” otvoren je filmski dio festivala, na kojem će biti prikazano više 200 filmova.

Nagradu počasno srce Sarajeva je uručeno reditelju Sergei Loznitsa.

  • To je festival koji postoji skoro tri desetljeća, festival koji se pravi, i na kome se radi ne samo tokom cijele godine, nego i više godina. Festival koji od samog početka ima jasno uspostavljen cilj, misiju. Festival je nastao u vrijeme opsade Sarajeva, kada ljudi nisu imali priliku da zadovolje elementarne potrebe, ali su pokazali da je kultura ljudska potreba. Naravno da se s godinama festival razvijao. Rastao se i pokušavali smo pratiti trendove. Pokazao se i u vremenu pandemije koliko je prilagodljiv. Koliko jedan tako organizacijski velik festival može se u kratkom vremenskom roku prilagoditi posebnim okolnostima. Ovogodišnje izdanje zajedno sa publikom iščekujemo sa velikom radošću, uzbuđenjem i nestrpljenjem. Vidimo da je publika željna i druženja i zajedničkog gledanja filma – kazala je za Hayat.ba glasnogovornicu SFF-a Andrijanu Copf.

Sarajevo će sve do 19. augusta biti centar filmske umjetnosti, a za ovogodišnji festival najavljeni su i noviteti.

  • SFF je porastao sve do Mostara i to prije dvije godine. Ove godine imamo i otvaranje festivala u Mostaru, gdje će igrati također “Trougao tuge”. Počasno srce Sarajeva večeras će dobiti Sergej Loznitsa, redatelj, kao i Rubenu Ӧstlundu. U narednim danima Srce Sarajeva bit će dodijeljeno Paulu Schneideru i Jesse Eisenbergu. Ove godine stiže i Mads Mikkelsen koji je Srce Sarajeva dobio prije dvije godine, ali zbog pandemijskih uvjeta nije ga preuzeo – kaže Arman Fatić iz Press službe SFF-a.

Ispred Narodnog pozorišta postavljen je tradicionalni bosanski ćilim kojim će i ove godine prošetati neke od najvećih regionalnih i svjetskih zvijezda tokom Sarajevo Film Festivala.

Bosanski ćilim od 2009. godine dočekuje svjetske zvijezde i inspirisan je elementima ćilima iz Sarajeva, a koji datira iz 1930. godine.

Tokom festivala će biti organizirane mnogobrojne zabave i koncerti, a na Ajfelovom mostu je napravljen stejdž. Ugostiteljski objekti su spremili nastupe popularnih pjevača i grupa.

Mnogobrojni turisti su u našem gradu baš zbog festivala, a broje se sati do početka najveće filmske smotre u regionu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

CENIĆ: GOTOVO SVAKI ZAKON U RS JE OBESMIŠLJEN

0
Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je da je gotovo svaki zakon u bh. entitetu Republika Srpska (RS) obesmišljen, komentarišući jučerašnje usvajanje dopuna Zakona o radu RS u Narodnoj skupštini RS kojim treba biti omogućeno isplaćivanje plata u gotovom novcu zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama.