U pitanju je hemikalija poznatija kao BPA. koju su kompanije počele da koriste za stvaranje plastike još 1960-ih, ali i danas se koristi u proizvodnji mnogih plastičnih materijala, pa čak i flaša za vodu. Takođe se može koristiti za „presvlačenje unutrašnjosti metalnih proizvoda, poput limenki s hranom, vrhova flaša i vodova za dovod vode“, ističe klinika Mayo.
Kada hrana dođe u kontakt s plastikom, metalom ili nekim drugim materijalom, postoji verovatnoća da na sebe pokupi i malo BPA. Iako se namirnice pregledavaju prije nego što se stave u prodaju, stručnjaci smatraju da je mala količina BPA sigurna za konzumaciju.
Izloženost BPA kod beba u stomaku, novorođenčadi i djece može uticati na prostatu i mozak, kaže klinika Mayo.
Međutim, istraživanje kaže da bi mogla postojati veza i između BPA i porasta krvnog pritiska kod odraslih.
Ljekari sa Harvarda sugerišu da bi trebalo da budemo oprezni u pogledu potrošnje BPA, kupujući manje konzervirane hrane i umjesto toga birajući sveže proizvode. Drugi savjet je kupovati predmete bez BPA, poput flaša za vodu i posuda za hranu. Izbjegavajte da stavljate plastiku u mikrotalasnu pećnicu ili mašinu za posuđe, „jer ih toplota može s vremenom razgraditi i omogućiti BPA da prodre u hranu, kaže klinika Mayo.
Kažu da postoje i drugi materijali koji ne sadrže toksična jedinjenja, a koje možete koristiti. Staklo, nerhrđajući čelik i porcelan izvrsne su alternative, piše Eat This, Not That.