SVI OBOŽAVAMO PRŽENICE, A PRAVITE OVU KLJUČNU GREŠKU KADA IH PRIPREMATE

Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nježne i mekane u sredini, ne treba da budu previše masne, ali ni suhe, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorjele ili nedovoljno pečene… No, sasvim sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve – bez ijednog navedenog kiksa!

Ilustracija

A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su va prženice gnjecave, zagorale ili pak “žive”, evo gdje griješite i kako to da popravite.

Siječete hljeb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smjesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svjež hljeb

Uvijek je bolje koristiti hljeb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mlijeko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smjesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smjese od jaje jeste da na dvije kriške hljeba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smjesi učiniće obične prženice “remek delom”, a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.