A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su va prženice gnjecave, zagorale ili pak “žive”, evo gdje griješite i kako to da popravite.
Siječete hljeb isuviše tanko
Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smjesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.
Koristite svjež hljeb
Uvijek je bolje koristiti hljeb koji je odstojao bar jedan dan.
Pržite ih na maslacu
Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.
Ne koristite mlijeko
Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smjesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno!
Stavljate previše jaja
Neka okvirna formula za pripremu smjese od jaje jeste da na dvije kriške hljeba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.
Zaboravljate začine
Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smjesi učiniće obične prženice “remek delom”, a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.
Nestrpljivi ste
Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.