SVI POGREŠNO KUHATE RIŽU, A MOŽE BITI OPASNO PO ZDRAVLJE: EVO KAKO JE JEDINO ISPRAVNO!

Pravilno kuhanje pirinča podrazumijeva nekoliko jednostavnih koraka.

Ilustracija

Kuhanjem riže na pogrešan način možemo da ugrozimo svoje zdravlje, upozoravaju naučnici.

Kako tvrde,  u tlu riže se nalaze velike količine arsena, i to zbog industrijskih toksina i pesticida.

A upravo na taj način povećava se rizik  od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 ili čak raka.

Kako pravilno pripremiti pirinač?

Ostavite rižu da odstoji u vodi preko noći

Isperite ga sve dok voda ne postane bistra

Dobro ocijedite rižu

Pixabay

Stavite ga u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode

Ostavite da prokuha i smanjite vatru pa ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha

Miješajte viljuškom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.