Pohovanje mesa različite debljine i veličine
Većim komadima mesa treba više vremena za termičku obradu od manjih. Stoga, izbjegavajte da pohujete komade mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istoj tiganju, te vađenje u isto vrijeme.
Ako to uradite, jedan komad mesa će presušiti, dok će drugi ostati krvav. Zato, gledajte da meso siječete iste debljine.
Zaboravljanje čekića za meso
Jeftini komadi mesa su idealni za pohovanje, ali treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.
Bez obzira koliko ste tanke komade mesa kupili, treba ih stanjiti čekićem a meso. Na taj način bićete sigurni da će se meso dobro ispeći.
Pohovanje mesa koje smo tek izvadili iz frižidera
Ukoliko hladan i mokar komad mesa stavite u zagrijan tiganj, ulje će da pršti na sve strane, a time ćete dobiti i lošije ispečen komad mesa. Neće biti hrskav i ukusan.
Stoga, vodite računa da meso izvadite iz frižidera pola sata prije upotrebe, te obavezno posušite ubrusom prije nego što umočite u jaje, brašno i prezlu.
Na taj način spriječićete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruć tiganj.
Štednja na mrvicama
Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, treba ga umočiti u namirnice za pohovanje nekoliko puta. Samo tako ćete dobiti ukusno pohovano meso.
Dobro prekrijte jajima, brašnom i prezlama svaki dio površine odreska.
Zaboravljanje začina
Utrljate li nešto soli u meso prije pohovanja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen.
Stoga, posolite jaja i brašno, a u prezle možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja. Na taj način ćete dobiti ukusnije komade.