SVIM PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA ŽELIMO SRETAN BOŽIĆ

Pravoslavci širom svijeta danas proslavljaju najradosniji praznik Božić, odnosno rođenje Isusa Hrista. Tako se i vjernici u BiH, praktikujući tradicionalne običaje, raduju Božiću.

Na božićno jutro prije svitanja Božić se najavljuje zvonima sa pravoslavnih bogomolja. Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili božićni post pristupaju “svetoj tajni pričešća”. Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko božićne trpeze, mole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu pogače bude novčić naredna godina biti posebno sretna.

Na dan Božića se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti, te jedni drugima oprostiti.

Vjernici Božić jedni drugima čestitaju riječima “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Redakcija portala Hayat.ba svim pravoslavcima čestita ovaj praznik, uz želju da ga provedu u istinskom miru, sreći, ljubavi i porodičnom okruženju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OČAJNIČKI POTEZ: PORODICA SCHUMAHERA PRODAJE SATOVE RADI NASTAVKA NJEGOVOG LIJEČENJA

0
Porodica legendarnog Michaela Schumahera odlučila je da na aukciji proda satove čuvenog vozača Formule 1, kako bi mogla da nastavi njegovo liječenje.

PANTHEON KONFERENCIJA 2024