SVJETSKA BANKA: OBJAVLJENE BILJEŠKE O MAKROEKONOMSKOM UTJECAJU PANDEMIJE NA ZAPADNI BALKAN

Svjetska banka (WB) objavila je novu seriju bilješki u kontekstu sagledavanja utjecaja pandemije koronavirusa (Covid-19) na fiskalnu politiku, finansijski sektor, vanjski sektor i privatni sektor na zapadnom Balkanu.

Novim bilješkama kompletirani su Redovni ekonomski izvještaj za zapadni Balkan i prateće bilješke za zemlje, objavljeni 29. aprila i 29. maja, koji sadrže projekcije makroekonomskih utjecaja Covida-19 na zapadni Balkan.

Ova završna serija bilješki naglašava specifične teme za pojedine sektore – politike fiskalnog, finansijskog i vanjskog sektora i utjecaja na privatni sektor, kako ga vide firme, a što je od ključnog značaja za adekvatan srednjoročni odgovor politike na utjecaje pandemije. 

Posljednje bilješke uključuju – ekonomski i socijalni uticaj Covida-19 na fiskalnu politiku i finansijski sektor, te na vanjski sektor, kao i ‘osjetljivost’ zapadnog Balkana na Covid-19 – perspektive na nivou firme, saopćeno je iz WB-a.

Bilješke WB-a za zapadni Balkan prikazuju cjelokupnu sliku utjecaja pandemije Covid-19 na ovaj region, uz preporuke kako na adekvatan način dizajnirati opcije odgovora makro, socijalne i sektorski specifične politike u regiji u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJLIJA ZA HAYAT: ISTINA SE MORA UTVRĐIVATI NA SUDU, A NE...

0
Nakon jučerašnje medijski vrlo popraćene akcije „Black Tie 2“, u kojoj su uhapšene 23 osobe, a sljedećeg dana u pritvoru zadržane samo tri, te nakon pojačanog broja hapšenja u današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ razgovarali smo o ukupnom radu Tužilaštva Kantona Sarajevo s glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom, čiji mandat uskoro istječe.