SVJETSKI KUHAR OTKRIO ČETIRI MITA O KUHANJU: DA LI TREBATE DODATI ULJE DOK KUHATE TJESTENINU?

Kuhar Andrew Dixon na društvenim mrežama često dijeli savjete i trikove za kuhanje koji su vrlo popularni. Trenutno je vrlo popularan njegov savjet o četiri mita u koje trebate prestati vjerovati odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhanje je nekima velika strast, a nekima noćna mora. Bez obzira u koju skupinu biste se “učlanili”, dobronamjerni savjeti profesionalaca uvijek dobro dođu. Ovo su neki od njih koje je dobro znati…

  1. Da li meso treba biti dobro pečeno?

Prvi mit je da meso uvijek treba biti dobro pečeno. Mnogi vjeruju da je dobro pečeno meso najsigurnije za jesti, ali kuhar tvrdi da nije baš tako. Rekao je da sve ovisi o rezu i vrsti mesa, pa tako perad i divljač treba jesti dobro pečenu, kao i kobasice i mljevene pljeskavice, ali neki komadi crvenog mesa sigurni su za jelo i ako su malo ružičasti. Važno je znati da se bakterije nalaze na vanjskoj strani mesa i ubijaju se toplinom, prenosi tuzlanski.ba.

  1. Da li je piletina potpuno pečena kada je meso bijelo?
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi mit je da je piletina skroz pečena tek kada meso bude potpuno bijelo. Kuhar kaže da je sigurno kuhanje piletine važno i mnogi ljudi žele da meso bude potpuno bijelo prije nego što ga jedu, no navodi da to nije uvijek tako. Rekao je da je bolji test provjeriti unutrašnju temperaturu mesa i provjeriti je li njegova temperatura 22 stepeni Celzijusa prije konzumiranja.

  1. Da li treba dodati ulje u vodu za tjesteninu?

Treći mit je da će dodavanje ulja u vodu za tjesteninu spriječiti ljepljenje tjestenine. Nije baš ugodno kada se tjestenina zalijepi za tavu nakon kuhanja i mnogi ljudi misle da će dodavanje ulja u vodu pomoći u rješavanju problema. Međutim, kuhar je rekao da je ovo samo mit. Objasnio je da je tajna kuhanja savršene tjestenine velika tava s puno slane, kipuće vode. U tavi treba biti dovoljno vode da se tjestenina može kuhati na laganoj vatri.

  1. Da li će dodavanje mlijeka u kajganu pomoći da bude mekša?
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti mit je da će dodavanje mlijeka u kajganu pomoći da ona budu mekana i finija. Iako mnogi misle da je to stvarno istina, kuhar je ovo opovrgnuo, te tvrdi da ih to može samo učiniti vodenastima i tečnijima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JAO, BOŽE, ŠTA MI URADI: JECAJI PARALI NEBO: MLADIĆ POGINUO KADA...

0
Dvadesetogodišnji mladić K. N. je poginuo, a deset osoba je povrijeđeno u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u selu Subotinac na putu između Aleksinca i Sokobanje.