SVOJU INTELIGENCIJU MOŽETE TESTIRATI SLJEDEĆEG MJESECA U SARAJEVU I BANJOJ LUCI

Zanimljiv događaj, koji podrazumijeva testiranje inteligencije u organizaciji Mense BiH održat će se u Sarajevu, 14. decembra ove godine, a zatim i u Banjoj Luci, 21. decembra 2019. godine.

Ljubazno Vas molim da nam pomognete da dopremo do što više osoba koje su zainteresovane za ovakvu vrstu testiranja – poručili su organizatori. .

Testiranje u Sarajevu održaće se u terminima od 11:00 i 12:30 sati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Trg oslobođenja – Alija Izetbegović 1.

Testiranje u Banjoj Luci održaće se u terminima od 11:00 i 12:30 sati na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, Bulevar vojvode Petra Bojovića 1a (Univerzitetski grad).

Prijave za testiranje se podnose putem online formulara na: https://mensa.ba/2019/11/25/iq-testiranje-u-sarajevu-i-banjoj-luci/ najkasnije do 15:00 sati u srijedu, 11. decembra 2019. godine.

Cijena testiranja je 20 KM, a uplate se vrše prije testiranja na žiro račun organizacije. Nakon prijave, kandidatu će se dostaviti instrukcije za plaćanje. Broj mjesta je ograničen i uplatom ste svoje mjesto zagarantovali.


Moguća je prijava i na dan samog testiranju, ali mjesta nisu zagarantovana, a cijena na dan testiranja iznosiće 30 KM.


Testiranju mogu pristupiti samo osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom zbog identifikacije i provjere datuma rođenja! U suprotnom, nije moguće pristupiti polaganju testa.


Naglašavamo da su rezultati povjerljivi i poznati su samo psihologu Mense BiH i samom kandidatu. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem elektronske pošte.


Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na: testiranja@mensa.ba.

Mensa BiH koristi ovu priliku da pozove sve one koji su bilo kada polagali standardizovani Mensin test inteligencije te zadovoljili uslov za učlanjenje a državljani su BiH da se jave na e-mail adresu: info@mensa.ba ukoliko žele da se učlane, s obzirom da se članstvo obnavlja na godišnjem nivou od jula mjeseca svake godine.

Šta je Mensa?

Mensa (lat. mensa – sto) je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Osnovana je 1946. godine u Engleskoj. Njeni osnivači su australijski advokat Roland Beril (engl. Roland Berrill) i engleski naučnik dr Lanselot Ver (engl. Lancelot Ware), čija ideja je bila da stvore udruženje za natprosječno inteligentne osobe koje će biti potpuno apolitično i oslobođeno svih rasnih i religioznih razlika. Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte/ukupne populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Osnovni i jedini uslov za članstvo jeste da se posjeduje količnik/kvocijent inteligencije od 133 ili više po Bineovoj (Vekslerovoj), odnosno 148 ili više po Katelovoj skali koji se postiže ostvarivanjem rezultata na standardizovanom IQ testu višim od onoga koji postiže 98% opšte/ukupne populacije.

Iako u javnosti postoji mit o Mensi kao udruženju ‘genijalaca’ ili ‘izuzetnih intelektualaca’, u realnosti je stvar bitno drugačija jer kroz udruženje osobe visokog IQ samo imaju mogućnost da upoznaju osobe sličnih potencijala, da se s njima druže, razmjenjuju ideje i iskustva, i ukoliko žele, da pokreću zajedničke projekte ozbiljnog ili zabavnog karaktera.

Jako je važno naglasiti da je visok IQ samo potencijal za ostvarivanje velikih rezultata i nikako NE predstavlja sinonim za pamet iako javnost često tako doživljava članove Mense.

Mensa BiH je priznata od strane međunarodne Mense (Mensa International Limited – MIL) i ima status tzv. Mense u osnivanju. Kao takva ima mogućnost da učestvuje u različitim aktivnostima u regionu, da njeni članovi učestvuju na godišnjim skupovima Mense itd. S obzirom na to da Mensa širom svijeta okuplja više od stotinu hiljada članova, često imamo mogućnost da preko svojih kontakata pomognemo našim članovima koji namjeravaju da se usavršavaju, školuju i sl. Mensa BiH trenutno broji preko 225 članova iz cijele BiH. Redovna okupljanja se zakazuju u Sarajevu i Banjoj Luci jer je tamo najveća koncentracija članova. Pored toga, članovi se druže i na Godišnjoj skupštini.

Testiranje

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje. Zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.

Testovi se rade u kontrolisanim uslovima pod nadzorom ovlaštenog psihologa Mense BiH.

Mensa BiH je omogućila svim zainteresovanim kandidatima da prije službenog testiranja provjere svoj IQ putem mobilne aplikacije (samo za Android) ili putem web aplikacije (za sve ostale uređaje). Rezultati ovog probnog testa daju samo okvirni rezultat IQ-a. Za tačan rezultat i validan dokument potrebno je pristupiti službenom Mensa testiranju.

Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.

Za dodatne informacije molimo da se javite na info@mensa.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE