ŠVRAKIĆ, RUDIĆ I OSMANAGIĆ ZA HAYAT: STATUS MEDIJA U BIH NIKAD NIJE BIO LOŠIJI

Pandemija koronavirusa u potpunosti je prekinula uobičajeni tempo i život kakav smo prije ove nevolje živjeli. Briga za zdravlje na prvom je mjesu svima. Ipak, u stopu je slijedi briga za egzistenciju. Procjene da će nakon pandemije uslijediti nezapamćena ekonomska kriza tjeraju nas na razmišljanje, na traženje rješenja, na donošenje teških i ozbiljnih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: Edina Bakić

Nekim firmama rad je zabranjen, neke su onemogućene raditi u datim uslovima i poslejdice po zaradu su neminovne. Ima i onih koji rade više nego ranije – među njima su zdravstveni radnici, policajci, vatrogasci, komunalni radnici, ali i mediji. Posla je kao malo kad. Ali ne prati ga zarada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ujveti za rad su otežani. O posljedicama koje pandemija već ostavlja na medije u emisiji „Dobar dan BiH“ razgovarali smo sa našim gostima. U studiju smo pozdravili generalnog direktora televizije Hayat gospodina Elvira Švrakića, na skype vezi generalnu sekretarku Udruženja BH novinari, Borku Rudić, i direktora RSG Radija gospodina Adnana Osmanagića.

Poštovani gosti predlažem da krenemo od onoga što je i medijskim radnicima najznačajnije – zdravlje. Koliko su gospođo Rudić, imajući u vidu prirodu novinarskog posla, okolnosti za rad otežane poslejdnjih više od mjesec dana i koliko su medijski radnici izloženi opasosti od zaraze?

 •  Kao i svi drugi radnici, medijski radnici su jako izloženi, jer imaju kontakte za koje ne znaju da li su zaražreni ili nisu. Možemo govoriti o velikom zdravstvenom problemu novinara i njihovog zdravlja. Neki novinari rade po 24 sata, ali postoje problemi kao što su umor, stres, strah… Ovo je teška situacija za novinare, ne samo zbog posla nego mogućnosti da se zaraze. Na sreću mođu novinarima koliko znamo nema zaraženih.
Hayat
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Osmanagiću, jeste li vi uspjeli ispuniti sve preporuke o zaštiti zdravlja radnika i je li se to odrazilo na proizvodnju vašeg prgrama?

 •  Ne znam da li je iko uspio ispuniti sve što bi htio. Mi smo uradili šta možemo, a stavili smo na prvo mjesto zdravlje naših uposlenih. Ovo je dobar test za sve nas da se zapitamo:  „da li smo odabrali dobru i pravu profesiju“?
Hayat

Gospodine Švrakiću, kao radnica na Hayatu, svjedok sam da su u našoj firmi prije pojave prvih slučajeva u Federaciji na ulazu bila dezinfekciona redstva, da su uskoro nakon toga preduzete mnoge mjere s ciljem zaštite zdravlja radnika, nabavljene maske, rukavice, napravljena reorganizacija, ljudi su podijeljeni u timove zbog smanjenja socijalnijh kontakata,a progaram se i dalje uredno proizvodi. Koliko je ipak otežano raditi u ovim uslovima?

 • Otežano je raditi svim ljudima koji su zaposleni u bilo kojem mediju. Ovdje je vrlo ozbiljan rad i većina medija je to shvatila na taj način. Zavisi i od toga kako ko pristupi organizaciji. Teško je nekoga zaštiti u potpunosti, ali svi se trudimo da obrezbijedimo siguran rad i da naši uposlenici dođu zdravi svojim kućama, kao i to  da imamo relevantne informacije na kraju dana.
Hayat
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost je velika, informacije moraju biti tačne i ne smiju stvarati paniku među građanima, gospođo Rudić – koliko sad do izražaja odlazi važnost novinarskog profesionalnog, nepristransnog i odgovornog rada?

 •  Takav rad je potreban u svim okolnostima, ne samo u ovom periodu pandemije. Što se tiče samih medija na početku je bilo određenog nesnalaženja, bilo je iznošenja činjenica koje nisu sigurne i sto posto tačne. U posljednje vrijeme nemamo problema i sve informacije koje dolaze u javnost su provjerne. Važno je da mediji propituju različita pitanja. Problem je bio ponašanje određenog broja građana na društvenim mrežama. Bilo je govora mržnje prema oboljelim, pa i huškanje na liječnike, ali kroz medije takve stvari nismo registrovali. Većina medija je prihvatila odgovornost i moram im čestitati na tome.

Uz povećanje odgovornosti i obima rada, nije došlo povećanje prihoda za medije, posebno ne za privatne koji se uglavnom finsniraju od oglašivača, naprotiv – prihodi zbog ukupnog ekonomskog stanja padaju i u medijima – to su informacije iz naše zemlje, regiona, ali i svijeta. Gospodone Osmanagiću, da li se i vi već suočavate sa navedenim problemima?

 • Mislim da moje kolege znaju, došlo je do promjene preko noći. Naši prihodi su pali preko 70 posto, i to su promjene na koje mediji ne mogu biti spremni. Imali smo sastanak prije mjesec i po kada sam pretpostavio da će i do 80 posto biti pad prihoda, ali eto opet na našu sreću zabilježen je pad prihoda 70 posto. Suočavamo se s ekonomskom katastrofom, relativno smo spremni koliko možemo biti. Proći ćemo kroz ovaj period ostalo ćemo vidjeti.
Hayat

Gospodine Švrakiću o koliko ozbiljnim finansijskim gubicima za medije govorimo i koje sve posljedice ti gubici mogu izroditi?

 • Pretpostavka je da elektronski mediji imaju prihode nekih 60 do 70 miliona maraka. Masa tog novca dolazi izvan BiH, tako da smo na neki način duplo oštećeni. Koliko će se duboko ovo odraziti na sve medije u BiH zavisi od društva, odnosno vlada na svim nivoima u BiH.

Gospodine Osmanagiću, iako je poreba za više novinara, reportera, snimatelja sada veća nego ranije,posla je više, u određenim medijima već je došlo do otpuštanja radnika, šta smatrate razlogom?  Da li otkaza bilo kod vas na radiju?

 •  Imamo 32 uposlenika, ali desila su se tri otkaza koji nisu prouzrokovani koronavirusom. Šta će se kasnije dešavati ne znamo. Biznis ima svoja pravila, i ona ne mogu zaobići medije. Mi smo obezbijedili neka sredstva da osiguramo njihova radna mjesta, jer oni su naš interes. Stvara se atmosfera linča jer su privrednici postali političko prepucavanje. Ukoliko misle da će prihodi padati do 70 posto, a da će svi primati plaće,  to neće se desiti.

Gospodine Švrakiću, je li bilo otpuštanja na Hayatu od početka pandemije?

 • Potpisujem sve što je Adnan rekao i pokrenuli smo ovaj posao zbog zapošljavnja i to nam interes. Mi smo od 175 zaposlenih, 10 zaposlenih posalli na čekanje sa plaćom. Jedan dio radnika radi od kuće, ostali u smjenama dolaze na posao. Nekom nije bio interes da zapošljavamo, to je jasno. Adnan je mogao puštati muziku i raditi s nekoliko ljudi, a tako i mi na televiziji mogli smo puštati serije, i raditi s nekoliko ljudi, ali nismo.

Gospođo Rudić, imate li precizan podatak o broju otpuštenih radnika iz medija u posljednjem mjesecu?

 • Nemamo precizne informacije, neki su otpustili novinare, a neki to tek najavljuju. Iz perspektive BH novinara nije rješenje otpuštanje novinara, nego povećanje prihoda medijima. Ne mogu na ovakav način tretirati cijeli medijski sektor i industriju.

Udruženje BH novinara pozvalo je medijske poslodavce , vlasnike medija i članove uprave da zaustave otpuštanja novinara i drugih medijskih djelatnika, kao ekonomsku mjeru i odgovor na finansijsku krizu unutar medijske industrije, izazvanu epidemijom korona virusa i drastičnim smanjenjem komercijalnih i drugih prihoda. Da li ste ikakv apel, poziv, preporuku uputili vlastima da finanisjki potpomognu medije kojima su kao što ste i sami naveli smanjeni komercijalni i drugi prihodi?

 • BH novinari su 18. marta poslali prvi dopis Vijeću ministara BiH, i naglasili da će ova kriza najviše pogoditi medijski sektor. Oni nikada nisu gledali na medije kao oblast koja je jako važna, a to je trebalo.

 Gospodine Osmanagiću, Njemačka je medije izjednačila sa zdravstvenim radnicima, po značaju, ali i po pruženoj finsnijskoj podršci – kakvu podršku države i njenih institucija na svim nivoima prema vašoj ocjeni imaju mediji u našoj zemlji?

 •  Nažalost, naš status je nikad lošiji. Pamtimo gora vremena ali pamtimo da su bila dosta senzibilnija. Mi smo dobro ovog društva i ne tražimo povlaštenu poziciju, nego status koji nam pripada. Privatnik kada ima biznis može da radi ili ne, ali mi to ne možemo. Mi radimo svoj posao kako najbolje možemo i umijemo. Komleptan politički angažman može se ogledati kroz medije.

Gospodine Švrakiću, Regulatorna agencija za komunikacije je umanjila, preciznije upolovila godišnje naknade za emitovanje i inicirala kod Vijeća ministara donošenje odluke o tome da RAK uplati cjelokupan godišnji iznos za korištenje frekventnog spektra uime svih korisnika dozvola u emitovanju. Koliko je ova mjera dobro došla i šta regulator i država prema vašem mišljenju još mogu i treba da urade?

 •  Po nekim obračunima to je oko 170. 000 maraka ušteda medijima, ali to je kap vode u moru. S druge strane mi smo tražili da se Vijeće ministara BiH odrekne taksi koje elektronski mediji moraju plaćati. S obzirom kako radi Vijeće ministara BiH o tome će se raspravljati u januarau naredne godine. Uputili smo incijativu o forimarnju medijskog fonda, da se odvoji dva i po miliona maraka koje bi dijelili domaćim medijima. Dobili smo usmeni,i to negativni odgovor. Kako bi Krizni štabovi došli do javnosti kada bi mediji rekli nećemo da radimo, pitali se iko. Mi radimo, većina od preko 3.000 zaposlenih rade, mi smo četvrti stub u ovoj situaciji. Nekada smo bili sedma sila sada smo na četvrtom mjestu. Ono što ćemo zahtjevati od Federalne vlade da industriju stavi u povlašteni položaj i da plaćamo 50 posto manje prihode. Nama se samo zahvaljuju u ovakivim situcaijama, a ništa da rade po pitanju medija.

Gospođo Rudić, da li su ekonomski oslabljeni mediji u većem riziku da postanu ovisni mediji i postoji li bojazan da ovu situaciju neko upravo tako iskoristi?

 • Upravo iz tih razloga neće vlasti na svim nivoima da donoes rješenje za medije. U Ministarstvu komunikacija postoji novac od više 6 miliona maraka, a nije usmjeren niti u jednom pravcu. Mi ćemo zahtjevati da se taj novac usmjeri medijima, jer je to naš novac.  Oni su platili licence i mora da im se pomogne.

Gospodine Švrakiću, jasno je da lahko nije, ali ovdje se radi – pojedini mediji, među njima je, ponosni smo na to i Hayat, funkcionišu tako da mogu biti urnek po kojem bi mnogi, pa i veći sistemi mogli funkcionisati da hoće. Ovdje se najviše radi kad je teško, ne posustaje se i ne uzmiče. Hayat je shemu prilagodio situaciji, tu smo za naše gledaoce, redovno ih informišemo.  Hoćemo li gospodine Švrakiću preživjeti pandemiju?

 • Hoćemo, vrlo samouvjereno. Preživjet će mnogi mediji u BiH, i svijetala obraza sačuvati poziciju. Upitno je ovo koliko ćemo biti ovisni, ali garantiram da ćemo ovo preživjeti, kao što smo i ranije preživljavali.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOŠARKAŠICE BIH OSTVARILE POBJEDU U PRVOJ PRIPREMNOJ UTAKMICI

0
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je u Italiji prvu prijateljsku utakmicu u sklopu priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu.