SAVRŠENE SU: NAPRAVITE TUFAHIJE PREMA TRADICIONALNOJ RECEPTURI, BOLJE NEGO IZ SLASTIČARNE

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, a nestaje u trenu.

 SASTOJCI

10-12 čvrstih jabuka

2,5-3 l vode

350 g šećera

sok od pola limuna

Za agdu:

500 g šećera

Fil:

90 ml mlijeka

260 g sitno mljevenih oraha, lješnika ili badema

3 kašike šećera u prahu

1 veliki ili 2 manja bjelanjka

50 g grožđica (po želji)

100 g rendane čokolade (po želji)

cimet i vanilija u prahu

Za ukras:

200 ml slatkog vrhnja ili šlaga

PRIPREMA

U veliku šerpu sipajte vodu, dodajte manju količinu šećera, 350 g i sok od pola limuna pa stavite poklopac i zagrijte vodu dok ne proključa.

U međuvremenu ogulite i izdubite jabuke pomoću spravice za iskruživanje. Obratite pažnju da vam ne ostane ni jedna koštica u sredini.

Kad je voda prokuhala, smanjite vatru na srednju. U vrelu vodu oprezno spustite jabuke, stavite poklopac pa ih poširajte 7-13 minuta.

Dok se jabuke kuhaju pomiješajte sastojke za fil, a to su orasi, lješnici ili bademi, šećer u prahu, cimet, vanilija, po želji i rendana čokolada i grožđice. Prelijte ove sastojke vrelim mlijekom i dobro ih sjedinite.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i oprezno ih umiješajte u smjesu. Sve dobro sjedinite i prebacite u špric-kesicu.

Gotove, kuhane jabuke nisu ni premekane ni tvrde, nešto između. Izvadite ih iz šerpe i poredajte u vatrostalnu posudu/tepsiju.

Od vode u kojoj su se jabuke kuhale, oduzmite otprilike jedan litar i pomiješajte ga sa 500 g šećera.

Od ovih sastojaka se skuha agda. Ostalu vodu možete prosuti. Vodu i šećer prvo prokuhajte, zatim smanjite vatru na srednju i kuhajte oko 10 minuta dok ne postane lagano sirupasto.

Filom napunite udubljenja poširanih jabuka prvo do ivice a zatim na svakoj jabuci napravite nešto poput kapice.

Zagrijte rernu na 190 stepeni gornji/donji grijači i pecite ih 10-15 minuta dok lagano ne porumene na površini.

Pečene jabuke zalijte agdom i ostavite da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.

Kad dođe vrijeme serviranja, tufahije stavite u čaše ili male zdjelice, na dno zdjelice kašikom dodajte malo agde pa ih ukrasite tučenim šlagom. Na vrh možete staviti i malo otopljene čokolade.

Tufahije se nekoliko dana drže u frižideru. Kako vam se ne bi isušile, držite ih najbolje u jednom loncu ili u tepsiji u preostalom sirupu. Tako će se još natopiti tekućinom i postati još sočnije.

Prijatno!

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE