TAJNE UKUSNOG I DOBROG DORUČKA

Činjenicu da je doručak najbitniji obrok u danu većina nas je već priznala i shvatila posve ozbiljno .

Prije nego što počnemo doručkovati trebamo biti svjesni da mnoge namirnice konzumirane na prazan želudac mogu izazvati više smetnje nego koristi. Stoga, namirnice koje ćete jesti za prvi obrok u danu treba vrlo pažljivo birati. Zašto? Upravo zato što neke od njih uzrokuju pojačano izlučivanje želučane kiseline pa tako mogu izazvati tegobe, a dugoročno i gastritis. Na već oštećen želudac teško pada sirova, kisela, jako masna ili slatka hrana, topla peciva i šećeri.

Kako bi doručak bio što efikasniji, obratite pažnju na sljedeće namirnice i nemojte ih jesti na prazan želudac.

KVASAC i topli proizvodi od dizanoga tijesta pospješuju nastanak želučanih plinova i stvaraju osjećaj nadutosti. Nije ih preporučljivo jesti same ujutro.

JOGURT sadrži velik broj bakterija korisnih za našu probavu, ali u praznom želucu potiču stvaranje dodatne kiseline, a to može ometati probavu i nepotrebno nadražiti želudac.

KAFA bez neke druge hrane samo nadražuje želudac jer potiče proizvodnju želučanih sokova. Ako ujutro ne jedete i pijete samo kafu, s vremenom riskirate poremećaj probavnog sistema, čak možete potaknuti nastanak gastritisa. Stoga, ujutro uvijek uz omiljenu šoljicu kafe pojedite i neki zdrav zalogaj.

CITRUSI koji su kombinacija slatkog i kiselog okusa iritiraju sluznicu praznog želuca, kako zbog šećera, tako i zbog kiseline. Ako ujutro volite popiti sok narandže ili nekog drugog citrusa, za bolji osjećaj nadopunite svoj doručak i nekom hranom ili sok popijte kasnije, tokom dana.

ŠEĆER može uzrokovati disbalans nivoa inzulina i šećera u krvi jer se brzo apsorbira u organizmu. Zbog toga pankreas počinje naglo izlučivati inzulin, hormon koji razgrađuje glukozu. Nakon djelovanja inzulina razina šećera naglo pada pa se osjećamo umorno i bezvoljno.

HLADNI NAPITCI u praznom želucu samo sužavaju krvne žile, što može poremetiti normalan proces probavljanja jutarnje hrane. Stručnjaci preporučuju pijenje tople vode ili nekog toplijeg napitka za doručak, a još je bolje popiti ih prije samog doručka ili nekoliko sati nakon.

Naravno, sve ove namirnice u kombinaciji s drugom hranom dosta pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Za doručak nutricionisti preporučuju i zdravije varijante:

• zobenu, prosenu ili rižinu kašu na mlijeku s voćem i orašastim plodovima jer ove su kaše izvor ugljikohidrata, a oni se sporo apsorbiraju i tako poboljšavaju probavu;

• hranu bogatu bjelančevinama (jaja, meso, riba) koja se dobro apsorbira u organizmu i daju veći osjećaj sitosti;

• domaći hljeb od integralnih žitarica bez kvasca, svježi sir, mladi luk ili salata s namazom od slanutka ili kikirikija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAMIRNICE KOJE SU NAŠI SAVEZNICI PROTIV PREHLADE

0
Stigla je sezona prehlada. Jednako tako, stiglo je i vrijeme kada bi najviše trebalo da pazimo šta unosimo u svoj orgazam, s obzirom na to da naš imuni sistem treba dobre saveznike, koji će mu pomoći da ostane snažan u borbi protiv prehlade.