Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, od namirnica koje čine ovo jelo nalaze se: piletina (najbolje domaća), luk, bijeli luk, voda ili bujon, dovoljno kvalitetne mljevene paprike, a ponekad se dodaje i svježa paprika – kao i paradajz, te masnija kisela pavlaka.
Kako kažu Mađari, za dobar paprikaš ključne su tri stvari: kvalitet i kvantiteta mljevene paprike, kao i mast.
Sastojci za pileći paprikaš:
2 kašike biljne masti
1,3 kg piletine
2 crna luka
2 čehna buhelog luka
2 paradajza
1 paprika (po želji)
3-4 kašike kvalitetne slatke mljevene paprike
2 šolje bujona ili vode
so
biber
2-3 kašike brašna
3/4 šolje pavlake
Priprema:
Zagrijte mast u loncu, pa dodajte piletinu i kad se lijepo zapeče, prebacite je na tanjir.
U lonac dodajte sjeckani luk, pa pržite dok ne postane staklast. Ubacite i sjeckani bijeli luk i po želji seckanu papriku i paradajz.
Nakon 5 minuta lonac sklonite s vatre pa dodajte mljevenu papriku, so i biber.
Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili bujon, tako da prekrije meso.
Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko jedan sat.
U kiselu pavlaku dodajte brašno pa dobro promješajte.
Ulijte malo sosa, promješajte, pa ulijte u sos.
Mješajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne.
Začinite prema ukusu pa poslužite s testeninom.