TAKO KREMASTE! RECEPT ZA FINE KREMŠNITE BEZ GRAMA JAJA, MLIJEKA I MASLACA

Kuhar Matei Negovetić, koji je poznat po tome što u emisiji nije htio pripremati hranu životinjskog porijekla, podijelio je recept za kremšnite koje će s zadovoljstvom pojesti vegani.

Sastojci za 12 kremšnita:

2 paketa lisnatog tijesta

1 l biljnog napitka od soje

500 ml biljnog šlaga

250 g šećera

200 ml kokosove kreme

110 g gustina

50 ml aquafabe

sok pola limuna

½ čajne kašikice kurkume

šećer u prahu

Priprema:

1. U posudi pomiješajte 500 ml biljnog napitka od soje, gustin, 200 grama šećera, kokosovu kremu, sok od pola limuna i kurkumu. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

2. U drugi, veći lonac stavite na laganu vatru grijati preostalih 500 ml biljnog napitka od soje. Kad se tekućina zagrije, polako počnite ulijevati pripremljenu smjesu i miješati pjenjačom. Kad ste ulili cijelu smjesu, grijte je na laganoj vatri uz stalno miješanje.

3. Nakon 10 minuta primijetit ćete da se krema zgusnula. Prebacite kremu u posudu i stavite je hladiti u hladnjak. Kremu povremeno promiješajte kako bi se brže ohladila i kako se ne bi stvarale grudice.

3. Lisnato tijesto odmotajte, izbodite vilicom cijelom površinom da se ne napuhne tokom termičke obrade i pecite u pećnici oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ako možete, pecite ih odjednom, a ako ne, pecite jedno po jedno.

4. U čistu posudu stavite aquafabu i miksajte je ručnim mikserom dok ne dobijete strukturu “snijega od bjelanjaka”. Tokom miksanja dodajte 50 grama šećera kašiku po kašiku kako biste dobili strukturu što sličniju “snijegu”. Taj snijeg kuhačom ili kašikom umiješajte u kremu koja se ohladila i vratite je natrag u hladnjak.

5. Jednom lisnatom tijestu odrežite rubove kako bi stalo u pekač u kojem će biti kremšnite. Drugo lisnato tijesto narežite na 12 kvadrata i njih ćete poslagati na vrh kreme.

6. Istucite biljni šlag u posudi ručnim mikserom. Ako u kremi postoje grudice, protisnite kremu kroz cjedilo kako biste ih uklonili. U pekač na dno stavite lisnato tijesto (cijelo), zatim nalijte kremu koja se stisnula, te na nju izlijte istučeni šlag i gore poslažite kvadrate od lisnatog tijesta.

7. Držite u hladnjaku minimalno tri do četiri sata kako bi se cijeli kolač stisnuo. Prilikom posluživanja režite između kvadrata lisnatog tijesta i pospite šećerom u prahu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE