Ovo je originalni recept iz Mađarske ali je vrlo sličan paprikašu kakav se priprema u Slavoniji.
Priprema je jednostavna i relativno brza a začine možete varirati prema ukusu.
Na isti način pripremite i paprikaš od krumpira tako da vegetarijanci i vegani također mogu uživati u ovom jelu bez dodavanja mesa.
Sastojci
- Piletina ili kokoš s kostima
- 2 krumpira po osobi
- 1 žlica crvene mljevene paprike
- 1-2 glavice luka
- 2 režnja bijelog luka
- 1-2 kašikice majorana
- lovorov list
- ulje
- so
- papar
- poslužiti s kiselim vrhnjem
po želji:
- sirova paprika
- ruzmarin, svježi kopar
- čaša crnog vina
Priprema:
Odrezati meso s kostiju te usitniti na kockice veličine zalogaja. Kosti i kožicu NE bacati. Krompire oguliti i narezati na kriške.
Luk narezati po želji, sitno, ugrubo ili samo rasčetvoriti ako nemate vremena.
Popržiti na ulju, dodati pileće meso i kratko popržiti sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Dodati i mljevenu papriku te bijeli luk i vrlo kratko popržiti dok ne zamiriši.
Ko koristi i svježu papriku, neka ju doda sada. Tada ugasiti čašom crnog (a može i bijelog) vina. Vino nije neophodno ali smije se stavljati čak i ako kuhate za djecu jer alkohol kuhanjem isparava a ostaje samo okus. Dodati majoran i lovorov list te ruzmarin ako koristite.
Mi volimo malo jače okuse pa dodajemo i više paprike i majorana. Ko želi može dodati i kima ili estragona. Mi koristimo sve ove začine ali ne odjednom.
Dodati krompire i sve zaliti s malo vode, tek toliko da pokrije meso te kuhati dok meso i krompiri nisu omekšali (proba tupom stranom noža), pišu Okusi.eu.
Poslužiti s kiselim vrhnjem koje se pred posluživanje umiješa ili stavi u posebnu posudu kako bi si svako sam dodao prema ukusu. Odlično je dodati i svježeg narezanog kopra.