TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: POKLANJAMO RECEPT ZA BUHTLE SA PEKMEZOM OD ŠLJIVA

Naš današnji obrok nastaje za 110 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

SASTOJCI

180 ml mlijeka

240 g glatkog brašna

120 g oštrog brašna

25 g svježeg kvasca

30 g šećera

1 limun

2 jaja

120 g maslaca

10 ml ruma

150 g pekmeza od šljiva

šećer u prahu

PRIPREMA

U zdjelicu razbijemo cijelo jaje, dodamo jedno žumance i umutimo ih, glatko i oštro brašno prosijemo u istu zdjelu i promiješamo, a limunovu koricu naribamo.

U zdjelu ulijemo mlako mlijeko (cca. 35°C), dodamo mrvljeni kvasac, kašičicu šećera i pjenjačom dobro izradimo sastojke.

Zatim dodamo trećinu mješavine brašna, još jednom dobro izmiješamo sastojke, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže 15-ak minuta.

Potom u smjesu dodamo preostalu mješavinu brašna, naribanu koricu limuna, šećer, ulijemo rum, umućena jaja i rastopljeni maslac, malo posolimo, promiješamo i kuhačom istučemo tijesto dok se ne počne odvajati od stijenke zdjele.

Ovako pripremljeno tijesto prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže.

Nakon 40-ak minuta, tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljamo ga na debljinu 1 centimetra, iz njega izrežemo krugove promjera 6-7 centimetara, a višak tijesta odstranimo.

Svaki krug od tijesta nadjenemo pekmezom od šljiva, od njih oblikujemo kuglice spajajući im rubove i pazeći da ne iscuri nadjev, umočimo ih u rastopljeni maslac i namašćenom stranom okrenutom prema gore, slažemo u maslacem premazanu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu te ih stavimo peći 30-ak minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C.

Gotove buhtle posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MAKARONI SA SIROM OD SAMO TRI SASTOJKA: UZ POMOĆ OVOG TRIKA...

0
Da bi makaroni bili baš kremasti, umjesto da ih kuhate u običnoj vodi skuhajte ih u mlijeku, a potom sve začinite sirom koji se lijepo topi - npr. chedar sir.