TAZ: NEVIĐEN AKT U EVROPI, DODIK IMA PODRŠKU ČOVIĆA U NAMJERI DA UNIŠTI BIH

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, prošle je sedmice doveo u pitanje postojanje sopstvene zemlje.

  • Politička kriza će prestati kada nestane Bosne i Hercegovine – izjavio je Dodik nakon susreta sa srpskim nacionalistima, piše berlinski list Tageszeitung citirajući Euronews od 21. februara.
  • Kada član najvišeg tijela bh.države saopšti kako želi uništiti državu koju predstavlja je do sada neviđen akt u Evropi. Ali da je on u tome naišao na podršku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića pokazuje da Dodikova pozicija nije samo retorika – konstatuje novinar TAZ-a Erich Rathfelder.

On pojašnjava kako su se “Dodik i Čović udružili i 13. februara postavili ultimatum”. Dodik traži od Ustavnog suda BiH da u roku od 60 dana povuče odluku po kojoj je poljoprivredno zemljište vlasništvo države BiH, a ne entiteta.

On želi da vlasništvo prenese na Republiku Srpsku. Dodiku, piše dalje TAZ, “smeta i nezavisnost Ustavnog suda a prije svega prisustvo stranih sudija.

U Ustavnom sudu pored 6 lokalnih sudija – iz svakog naroda po dva – djeluje i troje međunarodnih sudaca koji dolaze iz Suda za ljudska prava u Strazburu. Oni, kako kaže Dodik, moraju nestati”.

Privatizirati zemljište i izvući profit za svoju nacionalističku kliku

Ali, ne radi se samo o kontroli pravosuđa, konstatuje berlinski list i citira opozicionog političara iz Beograda Čedu Jovanovića, koji je za list Bosna Daily izjavio da je to samo “manevar Dodika kako bi mogao privatizirati zemljište i iz toga izvući profit za svoju vladajuću nacionalističku kliku”.

TAZ potom pojašnjava šta navodi Dragana Čovića da sarađuje sa Dodikom: “Vođa Hrvata želi promjenu Izbornog zakona u Federaciji BiH, jer mu smeta što u ovom entitetu i Nehrvati mogu da biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Na taj način je izabran sadašnji hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, koji nije nacionalista, već hrvatski političar lijevog političkog spektra i sa jakim vezama sa civilnim društvom.

Čović međutim želi apsolutnu kontrolu nad Hrvatima u BiH. Ujedno teži i teritorijalnoj podjeli entiteta Federacije BiH i stvaranju trećeg entiteta u koji bi bili uključeni kantoni sa hrvatskom većinom”, piše DW.

Čović posjetio Moskvu prošle sedmice

Dodik je Čoviću u februaru dao podršku za taj plan, ističe se dalje u članku TAZ-a. “Oba političara imaju jake veze sa Rusijom. Čović je prošle sedmice posjetio Moskvu. Istovremeno su u Republici Srpskoj aktivni ruski vojni savjetnici. Predsjednik Putin bi po potrebi mogao usijati konflikt u BiH.”

Ovakav razvoj situacije budi otpor zapadnih sila. “Američki ambasador u BiH Eric Nelson rekao je Dodiku da su granice i teritorijalni integritet BiH zacrtani u Dejtonskom sporazumu.

Politika EU je preslaba, žali se bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling. On traži od Brisela da se jasno pozicionira.”

Sve to je kod stanovništva BiH izazvalo strah od novog rata. “Šef diplomatije BiH 90-tih Haris Silajdžić izjavio je nedavno za TAZ da se stavovi Dodika i Čovića podudaraju sa ratnim ciljevima nacionalista. Većini ljudi u BiH je jasno da Dodik ima dugoročnu strategiju. za nacionaliste u Srbiji pa i u Hrvatskoj multinacionalna BiH odavno nema osnovu za postojanje”, zaključuje se u članku lista TAZ.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VJEŠTAČENJE U TOKU: TRAGOVI IZ AUTOMOBILA, SA ODJEĆE I OBUĆE RJEŠAVAJU...

0
Za tijelom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora potraga traje već 14 dana, od kada su kao osumnjičeni za njeno ubistvo uhapšeni Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

PANTHEON KONFERENCIJA 2024