TERETNI BICIKLI SVE POPULARNIJI U EVROPI

Teretni bicikli su sve popularnije prijevozno sredstvo u Evropi.

Najzastupljeniji su u Holandiji i Danskoj, ali im popularnost raste i u glavnom gradu Austrije, gdje njihovu kupovinu direktno podržavaju gradske vlasti kroz sufinansiranje.

Subvencija dostiže najviše 50 posto kupoprodajne cijene. Za kupovinu klasičnog teretnog bicikla grad učestvuje s maksimalno 800, a za električni teretni bicikl 1.000 eura. Također se sufinansiraju i posebna teretna bicikla prilagođena osobama u invalidskim kolicima. Pravo na naknadu imaju svi građani i privatne osobe koje imaju prebivalište u Beču i koji su već kupili ili planiraju kupiti novi teretni bicikl.

Kao alternativno ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo ima važnu ulogu u gradskoj mobilnosti.

  • Potreban je veliki broj mjera za podršku zaštiti klime. Osim jačanja gradskog javnog prijevoza, proširenja ponude za dijeljenje prijevoza i biciklističke infrastrukture, subvencioniramo i teretne bicikle – kaže članica bečke gradske vlade za mobilnost Ulli Sima.

Kako navode iz Grada, teretni bicikli također imaju široku primjenu, jer ne samo da olakšavaju veće kupovine već i prijevoz djece iz vrtića ili sa igrališta, a sve to bez ispuštanja štetnih emisija u zrak. Iz ovih razloga gradske vlasti će nastaviti podržavati kupovinu teretnih bicikala najmanje do 2026. godine.

Grad posjeduje i vlastitu flotu teretnih bicikala za besplatan najam. Trenutno ih je 26, a njihov broj će dalje rasti od naredne godine, saopćio je EurocommPR Sarajevo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.