TERMOELEKTRANE NISU ISPUNILE PLAN, RUDNICI IZ KONCERNA EPBIH NISU ISPORUČILI DOVOLJNO UGLJA

Govoreći na press konferenciji o poslovanju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u 2021. godini, izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović naglasio je da je Elektroprivreda BiH ispunila plan poslovanja više od očekivanog.

  • Elektroprivreda BiH je ispunila plan poslovanja u 2021. godini za 1,89 posto više u odnosu na elektroenergetski bilans. U odnosu na 2020. godinu, taj plan je prebačen za oko sedam procenata. Plan smo ispunili, prije svega, zahvaljujući dobroj proizvodnji iz hidroelektrana i povoljnim hidrološkim prilikama u prvom i četvrtom kvartalu prošle godine. Termoelektrane nisu ispunile plan poslovanja, a jedan od glavnih razloga je neisporuka planiranih i ugovorenih količina uglja od rudnika, zavisnih društava u sastavu Koncerna EPBiH. U 2021. godini je isporučeno 4 miliona 676.543 tone uglja, a ugovoreno je 5 miliona 549.760 tona. Znači, isporučeno je manje 873.211 tona – istakao je Selimović.

Naveo je da je u proizvodnji uglja najviše podbacio Rudnik uglja Kreka. Ugovorena količina sa ovim rudnikom bila je 1,6 miliona tona, a isporučeno je 1,1 milion tona, što je manje za 544.675 tona. Ukupne zalihe uglja za termoelektrane 31. decembra 2021. godine iznosile se 99.576 tona uglja što je za 327.424 tone uglja manje od plana. Krajem prošle godine na depoima zalihe na obje elektrane u FBiH bile su 76,68 posto manje u odnosu na planirane zalihe prema elektroenergetskom bilansu.

  • Ovi pokazatelji se nastavljaju i u januaru ove godine i manje je isporučeno 70 procenata uglja iz rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Zbog svega što se dešava sa nedovoljnim isporukama uglja, mi smo bili prinuđeni da tokom 2021. godine i u planu za 2022. godinu predvidimo isporuke dodatnih količina uglja od rudnika izvan Koncerna EPBiH. Zbog nedostajuće količine uglja na tržištu uspjeli smo proizvoditi dovoljno struje i nije bilo poteškoća u snabdijevanju naših kupaca – dodao je Selimović.

Hoće li se na neki način sankcionisati rudnici iz Koncerna Elektroprivrede BiH zbog toga što nisu isporučili ugovorene količine uglja, pitali smo Selimovića.

  • Obzirom da se radi o rudnicima koji su u Koncernu EPBiH nismo predvidjeli kazne ukoliko se ne isporuče dogovorene količine uglja našim termoelektranama. Naši rudnici imaju velikih problema u poslovanju i Elektroprivreda BiH pomaže koliko može. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i uputama Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva osigurali smo na tržištu dodatne količine uglja. U isto vrijeme radimo na tome da se poveća proizvodnja u našim rudnicima i očekujemo u ovoj godini veće isporuke uglja iz rudnika u sastavu Koncerna – rekao je Selimović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.