TIJESTO KOJE SE NE MIJESI: DOMAĆI HLJEB SA 4 JEDNOSTAVNA SASTOJKA

Priprema ovog hljeba zahtjeva vrijeme, ali nemojte da odustanete jer je rezultat najbolji domaći hljeb sa hrskavom koricom i mekanom sredinom.

Trud se isplati.

Sastojci:

400 g brašna

3 g svježeg kvasca

1 kašika soli

300 ml tople vode

Priprema:

Stavite par kašika brašna u posudu i dodajte vodu. Promiješajte špatulom. Dodajte izmrvljeni kvasac i miješajte dok se ne otopi. Dodajte još brašna (ne sve) i so. Promiješajte lijepo da se sjedini. Dodajte i preostalo brašno i miješajte špatulom dok se sve ne sjedini. Možete da koristite i viljušku ako vam je lakše. Tijesto treba da bude mekano i lepljivo. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite tijesto na sobnoj temperaturi minimum 6 sati, pa prebacite u frižider na minimum 10 sati.

Sa nekim plastičnim dodatkom izvadite tijesto iz posude ili to uradite rukama, ali ih prethodno namočite u toploj vodi. Stavite dosta brašna na obje strane tijesta. Urolajte tijesto, pa još malo stavite brašno i urolajte sa druge strane (postupak pogledajte u VIDEU 5,13 min).

Stavite krpu u posudu i stavite tijesto u nju, sipajte još malo brašna, pa pokrijte. Ostavite da odmori još 2 sata na sobnoj temperaturi. Stavite šerpu u kojoj ćete peći hljeb u rernu da se zagrije. Zatim prebacite tijesto u vruću šerpu i napravite krst nožem. Poklopite i pecite na 230°C nekih 30 minuta. Nemojte otvarati rernu dok ne prođe tih pola sata, zatim izvadite hljeb i skinite poklopac, pa vratite da se peče još nekih 20 minuta. Sačekajte da se malo prohlad, pa sijecite.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE