Trud se isplati.
Sastojci:
400 g brašna
3 g svježeg kvasca
1 kašika soli
300 ml tople vode
Priprema:
Stavite par kašika brašna u posudu i dodajte vodu. Promiješajte špatulom. Dodajte izmrvljeni kvasac i miješajte dok se ne otopi. Dodajte još brašna (ne sve) i so. Promiješajte lijepo da se sjedini. Dodajte i preostalo brašno i miješajte špatulom dok se sve ne sjedini. Možete da koristite i viljušku ako vam je lakše. Tijesto treba da bude mekano i lepljivo. Prekrijte ga providnom folijom i ostavite tijesto na sobnoj temperaturi minimum 6 sati, pa prebacite u frižider na minimum 10 sati.
Sa nekim plastičnim dodatkom izvadite tijesto iz posude ili to uradite rukama, ali ih prethodno namočite u toploj vodi. Stavite dosta brašna na obje strane tijesta. Urolajte tijesto, pa još malo stavite brašno i urolajte sa druge strane (postupak pogledajte u VIDEU 5,13 min).
Stavite krpu u posudu i stavite tijesto u nju, sipajte još malo brašna, pa pokrijte. Ostavite da odmori još 2 sata na sobnoj temperaturi. Stavite šerpu u kojoj ćete peći hljeb u rernu da se zagrije. Zatim prebacite tijesto u vruću šerpu i napravite krst nožem. Poklopite i pecite na 230°C nekih 30 minuta. Nemojte otvarati rernu dok ne prođe tih pola sata, zatim izvadite hljeb i skinite poklopac, pa vratite da se peče još nekih 20 minuta. Sačekajte da se malo prohlad, pa sijecite.