TIM WHO-A U WUHANA POSJETIO CENTAR ZA KONTROLU I PREVENCIJU BOLESTI

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji boravi u Wuhanu kako bi istražio porijeklo pandemije COVID-19, posjetio je u ponedjeljak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za centralnu kinesku regijiu Hubei, gdje je epidemije izbila krajem 2019.

Tim  stručnjaka proveo je oko četiri sata tokom svog najdužeg posjeta mjestu od završetka dvosedmičnog karantina u četvrtak, a nisu razgovarali s novinarima koji se čekali za izjave, prenosi Reuters.

WHO je rekao da će se njegovi članovi ograničiti na posjete koje organiziraju njihovi kineski domaćini i neće imati kontakta s članovima zajednice zbog zdravstvenih ograničenja.

Grupa je do sada posjetila i bolnice u kojima su otkriveni rani slučajevi, tržnice i izložbu o borbi s izbijanjem epidemije koronavirusa u glavnom gradu provincije Wuhan.

Nije objavljen potpuni plan putovanja za terenski rad grupe, a novinari koji prate strogo kontrolirani posjet bili su podalje od članova tima.

Yanzhong Huang, viši saradnik u Vijeću za vanjske odnose u Washingtonu, rekao je da dvije sedmice na terenu nisu puno vremena za stručnjake.

  • Mislim da nemaju vremena za bilo kakve konačne rezultate. To je više poput komunikacije i razmjene informacija – rekao je Huang Reutersu telefonom iz Washingtona.

U nedjelju su stručnjaci posjetili tržnicu morskih plodova Huanan koja je povezana s početnim infekcijama i veletržnicu hrane Baishazhou, gdje je više puta objavljeno da je zabranjena prodaja uvoznih proizvoda hladnog lanca.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.