TIMOVI FUCZ NA DIONICI GRMUŠA-MALI RADIĆ DEMINIRALI 206.230 M2 SUMNJIVE POVRŠINE

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) deminiranjem novih 206.230 m2 minski sumnjive površine završili su još jedan značajan i kompleksan deminerski zadatak “M14.1 dionica Grmuša-Mali Radić”, osam kilometara jugozapadno od Bosanaske Krupe.

Ovaj zadatak realiziran je po zahtjevu JP Autoceste Federacije BiH, odnosno Instituta za građevinarstvo IG Banja Luka, a za potrebu izgradnje nove ceste M14.1 u dužini od osam kilometara – saopćeno je iz FUCZ.

Prethodno je Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj 1. aprila 2021. godine, zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da poduzme neophodne aktivnosti na realizaciji ovog projekta deminiranja.

Zbog značaja navedenog projekta Federalna uprava civilne zaštite je s aktivnostima tehničkog izviđanja započela u drugoj polovini maja prošle  godine, pri čemu je angažovano više deminerskih timova i jedan tim za mehaničku pripremu zemljišta FUCZ.

Tehničkim izviđanjem zadatka potvrđena je miniranost navedenog područja, pri čemu je pronađeno 11 protivpješadijskih mina i šest komada različitog NUS-a koji su uklonjeni i uništeni od strane timova FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

U toku realizacije ovog deminerskog zadatka pronađeno je i uništeno devet protivpješadijskih mina PMA-2 i dvije mine PMR-2A.

Federalna uprava civilne zaštite, kao izvođač radova nakon završetka zadatka, upoznala je predstavnike Grada Bosanska Krupa sa granicama tehnički izviđene površine – navodi se u saopćenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.