TO BI ZNAČILO DOŽIVOTNI KRAJ POLITIČKE KARIJERE U SAD-U: HOĆE LI DONALD TRUMP BITI SMIJENJEN I PRIJE BIDENOVE INAUGURACIJE?

Američki mediji javljaju da navodno najuži članovi kabineta odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa razmatraju primjenu 25. amandmana kojim je definisano "uklanjanje" prvog čovjeka SAD-a s te funkcije prije završetka mandata.

Reporteri CBS-a i CNN-a imaju tvrdnje njihovih izvora se ozbiljno razmatra ta ideja koji bi trebala biti predstavljena potpredsjedniku Mikeu Penceu. Za takvu proceduru potreban je pristanak većine članova kabineta Donalda Trumpa.

Prema još nezvaničnim informacijama takvu ideju su pokrenula četiri visokopozicionirana republikanca, a još dva zagovaraju ideju da Trumpa treba opozvati tzv. ubrzanim impeachmentom.

Opciju “impeachmenta” Trumpa zagovaraju i demokrate, iako je do inauguracije novog predsjednika ostalo tek nešto više od desetak dana.

To bi za Trumpa značilo doživotni kraj političke karijere u SAD-u jer se više ne bi nikada mogao kandidovati i obnašati javne funkcije, ali zasigurno i suočavanje s ozbiljnim optužnicama.

Po nastavku sjednice Senata nakon četverosatnih nereda i nezapamćenih scena u Washingtonu, potpredsjednik SAD-a Mike Pence je kazao:

  • Odbranili smo naš Capitol Hill. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili, a oni koji su sijali haos nisu pobijedili. Nasilje nikad ne pobjeđuje! Pobjeđuje sloboda, a ovo je narodni dom. Svijet će ponovno svjedočiti otpornosti i snazi naše demokratije nakon nasilja i vandalizma bez presedana –  poručio je Trumpov saradnik koji je dobio gromoglasan aplauz.

Podsjetimo, Trumpove pristalice upale su u zgradu američkog Kongresa, a njih je na okupljanje pozvao upravo Trump. Nakon toga ih je zamolio da odu kućama, ali u više navrata kazao da su pokradeni na izborima skupa s njim i da ih razumije, a novoizabranog predsjednika Joe Bidena nazvao je zlom.

Svjetski zvaničnici širom svijeta osudili su nasilne demonstracije u Washingtonu nakon kojih su četiri osobe preminule uz veliki broj i povrijeđenih.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE