TO JE TEMPIRANA BOMBA: BOSNA I HERCEGOVINA, KUCA TIK UZ HRVATSKU

„TIK-TAK, TIK-TAK, TIK-TAK…" To je „tempirana bomba“.

Bosna i Hercegovina. Kuca tik uz Hrvatsku.

Otkrio ju je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Bruce Willis mu je bio nedostupan, pa je Macron, kao što bi i svaka odgovorna osoba, odmah o njoj obavijestio najširu, svjetsku javnost.

Među građanima Hrvatske zavladali su strah i panika. Istina, i ranije su hrvatske službe upirale prstom u Bosnu i pokazivale bombu, ali sada, kada je to uradio i ozbiljan francuski državnik, jasno je da šale nema. Građani Hrvatske u trku, bijegom napuštaju svoju zemlju.

Kako pokazuju zvanične statistike preko “grane” je “zbrisalo” više od 200.000 građana Hrvatske. Neka mjesta su gotovo nestala, a bilježi se da su mnoga ostala bez 40% stanovništva.

Strah je to od najavljenog povratka stotinjak tzv. džihadista u BiH. Logično je, pomišljate, iz Hrvatske bježe oni koji su tik uz „TIK-TAK“ tempiranu bombu, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Ali istina je drugačija. Najviše, čak 17% „pobjegulja“ je iz Zagreba. I da… Ne bježe Hrvati odnedavno niti ih je pokrenula Macronova izjava. Bježe već nekoliko godina. A taj „TIK-TAK, TIK-TAK“ koji slušaju godinama nije dopirao iz Bosne i Hercegovine.

Tzv. „džihadisti“ su u godinama kada su hrvatski građani najviše bježali, ustvari, odlazili iz BiH. Ali eto, to nije bio dovoljan razlog da Hrvati ostanu u svojoj zemlji. Zašto onda bježe?

Odakle dopire užasavajući zvuk „TIK-TAK“ koji tjera iz Hrvatske – znaju Macron, Kolinda Grabar-Kitarović, SOA, ali i Dragan Čović…

To što godinama o Bosni i Hercegovini, primarno Bošnjacima, bosanskim muslimanima, hrvatska predsjednica iznosi neistine, to što su isti ti Bošnjaci, bosanski muslimani, već svikli na jednake uvrede i potvore od brojnih domaćih političkih predstavnika Hrvata i Srba, to što sada istim etiketama Bošnjake, bosanske muslimane, lijepi francuski predsjednik Macron, i to što Bošnjaci znaju da se napadaju lažima, teškim lažima, nije neka utjeha.

Šteta je nanesena, strašna strast mrzitelja dobila je novo pogonsko gorivo, a Bošnjaci osjećaju da su još jednom iznevjereni, da su opet žrtve teške nepravde i da uzalud očekuju da im za strpljivost, praštanje, pravdu i dobro bude uzvraćeno istom mjerom.

U njima se zaista bude nagomilani osjećaji povrijeđenosti i nepravde koji bi puknuli. Ali to bi prije bila implozija nego eksplozija. I od nje su sigurni i bliži i dalji susjedi.

Žrtve takvog stanja su opet – Bošnjaci.

Ovih dana mnogo je glasova (koji, nažalost, nisu glasni kao Macronov) koji se istinom žele boriti protiv iznesenih laži. Mnogo je onih koji su stali u odbranu Bošnjaka. Mnogi od njih su skrenuli pažnju da je u kontekstu o kojem je govorio Macron Francuska mnogo više nego BiH „tempirana bomba“.

Tako u tekstu za www.aljazeera.com Rialda Asimović-Akyol iznosi nepobitne dokaze – brojke. Akyol navodi da je na ratišta Sirije i tzv. ISIL-a otišlo blizu 200 ili 0,017% bosanskih muslimana.

Pedesetak se već vratilo – 23 osobe su osuđene zbog ratovanja na stranim ratištima i to na 42 godine i osam mjeseci zatvora, a ostalima se još sudi. U Siriji i Iraku je još 50-ak državljana BiH, 50-ak žena i više od 100 djece.

S druge strane, navodi Akyol, na ista ratišta iz Francuske je otišlo blizu 2.000 boraca ili 0,034% tamošnjeg muslimanskog stanovništva. Stoga su, zaključuje Akyol, Macronovi komentari „više odraz islamofobije u njegovoj zemlji i odraz neuspjeha u integriranju i rješavanju problema sa svojom muslimanskom zajednicom“.

Slično je reagirao i crnogorski publicista i književnik Andrej Nikolaidis napisavši: „Rasadnik džihadista je Francuska, a ne Bosna i Hercegovina.

Florian Bieber, politički analitičar s Instituta za južnoslavenske studije u Grazu, poručio je da ‘evropska tempirana bomba nije BiH, nego nedostatak želje Zapadne Evrope da razumije kako je Evropa veća nego samo njen zapadni dio’.“

Zanimljivo je u svom tvitu Macronovu izjavu prokomentirao i Toby Vogel, briselski analitičar. Napisao je da Macronovo viđenje BiH podsjeća na Trumpove izjave o Ukrajini.

„Čini se da obojica dobijaju svoje argumente negdje drugdje, od ljudi u Moskvi i Zagrebu, koji su opsjednuti komšijama i koji će učiniti sve da ih kontroliraju. Sramno je što je Macron pao na ovo“, napisao je Vogel.

Među onima koji su stali u odbranu istine je i fra Drago Bojić, teolog i publicist: “Macron je svojom optužujućom izjavom stavio metu na bosanskohercegovačke muslimane, na iste one muslimane koji su zbog šutnje Evrope i Francuske prošli pakao genocida, etničkog čišćenja i logora u posljednjem ratu, koji su, dakle, bili žrtve ratnog terora.”

I baš zbog brojnih Rialdi, Andreja, Florijana, Tobyja i Draga, ma koliko inferioran bio domet njihovih glasova u odnosu na Macronov, ona unutarnja „tempirana bomba“ Bošnjaka, bosanskih muslimana, još nije razorila biće tog autohtonog evropskog naroda koji u sebi nosi istinske i iskonske, ne evropske, već civilizacijske vrijednosti.

Izjava francuskog predsjednika o BiH „tempiranoj bombi“ i nastaloj situaciji nakon te izjave, tema je večerašnjeg izdanja emisije 360stepeni.ba koja je na programu Hayat TV od 20 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE