TOKOM JESENI U SVOJU PREHRANU UVRSTITE OVE DODATKE ZA JAČANJE IMUNITETA

Dodaci i vitamini trebaju se uzimati tokom cijele godine. Međutim, na neke bismo trebali posebno obratiti pažnju u jesenskim i zimskim mjesecima, jer će između ostalog pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Sezona prehlada i gripa je počela, stoga je vrlo važno jačati imunitet prehranom i dodacima prehrani, odnosno vitaminima i mineralima.

VITAMIN D

Vitamin D dobivamo preko sunčeve svjetlost i trebali bismo dobiti potrebnu količinu od maja do septembra prema podacima britanskog NHS-a. Međutim, od oktobra pa nadalje našem tijelu treba mala pomoć kako bismo nadopunili potrebnu količinu, koja je oko 10 mikrograma dnevno. Vitamin D je potreban za regulaciju kalcija i fosfata kako bismo osigurali zdrave kosti, mišiće i zube.

Osim smanjenog broja sunčanih sati, jesenski i zimski mjeseci su hladniji, što znači da manje vremena provodimo vani i da tijelo smanjuje mogućnost proizvodnje vitamina D – kaže dr. Don Grant i dodaje da nedostatak vitamina D može dovesti do depresije, umora, boli i slabosti mišića.

VITAMIN C

Vitamin C održava ćelije zdravim, zajedno s kožom, krvnim žilama, kostima i hrskavicom. Također, pomaže pri zarastanju rana.

  • Vitamin C može smanjiti ozbiljnost prehlade jer jača imunološki sistem tijela – dodaje Grant.

Prekomjerno uzimanje može biti štetno, a odraslima u dobi između 19 i 64 godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno.

MAGNEZIJ

Magnezij je mineral koji pomaže imunološkom sistemu i pretvara hranu u energiju. Preporučuje se uzimanje magnezija tokom cijele godine, a ne samo za vrijeme zimskih mjeseci.

  • Nedostatak magnezija prilično je čest i s obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom tijelu, moramo se pobrinuti da ga uvijek nadopunjujemo. Nizak nivo magnezija može uzrokovati visok krvni pritisak, nisku toleranciju glukoze, kao i pridonijeti problemima mentalnog zdravlja poput depresije – rekla je farmaceutkinja Giulia Guerrini.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AUSTRIJA IZRUČUJE SRBIJI OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO NUSRETA DESTANOVIĆA: TIJELO BACIO U...

0
Austrijsko Ministarstvo pravde odobrilo je izručenje Seada Z. (27) iz Sjenice Republici Srbiji, koji je osumnjičen za ubistvo Nusreta Destanovića (28) iz Tutina.