TOKOM RAMAZANA TERAVIH-NAMAZ SE KLANJA U 14 BANJALUČKIH DŽAMIJA

Tokom ramazana, teravih-namaz klanjat će se u 14 banjalučkih džamija, a svakodnevne mukabele na osam lokacija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka hafiz Muamer-ef. Okanović je kazao da će se centralna mukabela održavati u Ferhat-pašinoj džamiji, a ženska mukabela u Gazanfer-begovoj odnosno Gazaferija džamiji.

Među ostalim planirani su tri puta sedmični iftari za studente, a tokom mjeseca ramazana podijelit će i oko dvije hiljade iftara na adresama džematlija. Na platou Ferhat – pašine džamije bit će upriličena dva iftara za 70 do 100 osoba, u organizaciji raznih donatora koji su izrazili želju da taj način održavaju ramazanske aktivnosti u Banjoj Luci.

Kao i svake godine bit će upriličena i podjela prehrambenih paketa džematlijama na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, kao simbolična podrška. Mnogi od njih spadaju u kategoriju povratnika te će to biti značajna akcija, koju podržava veliki broj dobrotvora i donatora.

Tokom ramazana, od ponedjeljka do četvrtka, volonteri i imami će dostavljati somune na adresu džematlija na području Medžlisa IZ Banja Luke te i tako produbiti međusobnu vezu.

  • Mladi ljudi se aktivno uključuju u ramazanske aktivnosti kroz iftare i kroz podelu lepinjica te ostale aktivnosti putem kojih će nam pružati pomoć i podršku – naglasio je.

Efendija Okanović najavio je tradicionalne centralne manifestacije za mubarek 17. i 27. noć ramazana, u džamiji Ferhadiji.

Na području grada Banja Luka bilo je 16 džamija, sve su porušene tokom agresije na BiH. Obnovljene su, osim džamije Arnaudije čija je obnova u toku. Na području Medžlisa IZ Banja Luka bilo je ukupno 22 džamije, piše Fena.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.