Povodom tragedije u Posušju u kojoj je živote izgubilo osam mladih ljudi, govorili smo o ugljenmonoksidu, opasnostima od njega i trovanju organizma.
Kako ističe Korać, vrlo čest je slučaj trovanja ugljenmonoksidom, naročito u zimskom periodu. On je bez mirisa i ukusa, tako da ga je teško i osjetiti da li se može desiti trovanje. Prvi simptomi trovanja su nesvjestica, umor i glavobolja.
- Da bi došlo do smrti kod osobe važna je koncentracija izloženosti ugljenmonoksidu. Ako je izloženost manja treba više vremena,a ukoliko je u zatvorenom prostoru veća koncentracija ugljenmonoksida, onda je i kraći period potreban da dođe do fatalnog ishoda.

Ugljenmonoksid djeluje tako što se veže za hemoglobin u krvi. On zapravo zamjenjuje mjesta vezivanja kisika. Ugljenmonoksid je čak 250 puta jači i brže se veže na mjesta na kojima bi trebao kisik i na taj način on onemogućava pravu funkciju hemoglobina da prenosi kisik kroz organizam. Ukoliko ima kisika u prostoriji, ugljenmonoksid će zauzeti njegovo mjesto pa će djelovati tako da onemogući normalno djelovanje kisika, ističe naša gošća.
- Prevencija treba da ide u više koraka. Kada su u pitanju domaćinstva bitno je redovno zračiti prostorije. Što se tiče uređaja koji su izvor ugljenmonoksida, to je prvenstveno plinski bojler, peći na ugalj ili drva, a također vrlo često su to i automobili u garažama, ako se ostave upaljeni a zatvorena je garaža.
Dodaje da se svi instrumenti i aparati koji se koriste, ne samo u domaćinstvima, već i u industrijskim postrojenjima, trebaju servisirati redovno u zavisnosti od proizvođača. Proizvođač je taj koji predlaže koliko se često treba servisirati uređaj i to da ga servisiraju ovlašteni serviseri.
(Nermina Hasić)
Video pogledajte OVDJE