TOPLA ILI HLADNA KAFA – ŠTA JE ZDRAVIJE?

Mnogi od nas ne mogu da zamisle početak dana bez kafe. Da li je zdraviji izbor topla ili hladna kafa? Šta kažu naučnici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv je podatak da se širom svijeta godišnje popije preko 400 milijardi šoljica kafe. Ispijanje kafe donosi te male rituale koji čine da se osjećamo dobro, što je dokazala i studija, u kojoj je otkriveno da kafa podstiče osjećanja ljubaznosti, prijateljstva i sreće.

Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalijum, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih jedinjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored toga, kafa je takođe odličan izvor antioksidanata. Međutim, postavlja se pitanje da li ima razlike između tople i hladne kafe, i ako ima, koja varijanta je zdravija?

TOPLA ILI HLADNA KAFA?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji više načina da napravite ledenu kafu. Hladni napitak se pravi sa hladnom vodom za nižu kiselost. Ledena kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sistem, za razliku od tople kafe.

S druge strane, vruća kafa ima više antioksidanata nego hladna kafa. Naravno, dodatni dodaci poput šećera mogu promijeniti zdravstvene prednosti i učiniti kafu nezdravom

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE