TOPLOTNI VAL POGODIO AUSTRALIJU, TEMPERATURE VIŠE OD 40 STEPENI

Temperature su nadmašile vrijednosti od 40 stepeni u dijelovima Australije u subotu, dok je toplotni val zahvatio istok zemlje.

U kasnim jutarnjim satima temperatura je iznosila 42 stepena u unutrašnjosti saveznih država Novi Južni Vels, Queensland i Victoria, kao i Južna Australija, saopćio je Meteorološki zavod (BoM).

U Novom Južnom Velsu, u dijelovima grada Sydneyja temperature su bile više od 40 stepeni u popodnevnim satima po lokalnom vremenu i očekuje se da ostanu visoke do nedjelje popodne. To predstavlja prvi val ekstremnih vrućina na istoku zemlje dok ona ulazi u kalendarsko ljeto.

Potpune zabrane loženja vatre uvedene su u dijelovima Novog Južnog Velsa, gdje je Ruralna vatrogasna služba objavila ozbiljan stepen rizika od požara niskog rastinja.

BoM je saopćio u četvrtak u svojoj ljetnoj vremenskoj prognozi kako očekuje ljeto vlažnije od običnog, s pojačanim rizikom od poplava i manjim rizikom od požara niskog rastinja nego u prošloj godini.

Sezona požara iz “Crnog ljeta” u periodu 1919.-20. godine bila je bez presedana po obimu požara i po štetama koje su nanijeli, nakon jedne od najtoplijih i najsušnijih godina otkako se mjere temperature u Australiji, prenosi dpa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŠTA JE RADIO MAJČIN AUTO IZA ŠTALE? MJEŠTANI: PORODICA ILIĆ GODINAMA...

0
Djevojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu.