TORTA SA GREŠKOM: ZAŠTO JE OVAJ SLATKIŠ OD 4 SASTOJKA NAJPOPULARNIJI U ITALIJI VEĆ 100 GODINA

Svi smo čuli za magično italijansko ostrvo Kapri, ali mnogi ne znaju za najpoznatiju poslasticu sa ovog mjesta - tortu ili kolač Kapreze.

U pitanju je čokoladni klasik koji možete da pravite svakog dana kod kuće, i to od svega četiri sastojka!

Osim mjesta na kojem je nastala, zanimljiv je i način kako je ova poslastica prvi put pripremljena – greškom.

Legenda kaže da je kuhar po imenu Karmin di Fjore 1920. godine prvi put napravio Kapreze tortu u jednoj zanatskoj radionici na Kapriju, i to kada mu je naređeno da napravi slatkiš za tri Amerikanca.

Kada je čuo da su u pitanju mafijaši Al Caponea, kuhar je od straha zaboravio da u tortu stavi brašno. To, naravno, nije smio da kaže, pa je slatkiš poslužio takvog kakav je ispao. I rezultat je bio sjajan! Njegova “torta s greškom” postala je jedna od najpoznatijih širom Italije.

Sastojci: 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 150 g crne čokolade, 200 g mljevenih badema, 130 g putera, šećer u prahu za ukrašavanje.

Priprema:

Čokoladu i puter otopite na pari, tako da dobijete fin krem. Ostavite da se ohladi. Žumanca odvojite od bjelanaca, pa bjelanca umutite u čvrst snijeg sa polovinom šećera u prahu. Žumanca umutiti sa ostatkom šećera, dodajte otopljen puter sa čokoladom, pa lijepo umutite na slaboj brzini. Dodajte mljevene bademe, pa promješajte kašikom, a zatim veoma lagano umješajte i umućena belanca.

U dobro podmazan pleh ili obložen pek papirom sipajte smjesu i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 170 stepeni, oko 30 minuta.

Čačkalicom provjerite da li je pečeno, ali imajte u vidu da je osnovna odlika delikatne Kapreze torte to što u sredini treba da ostane vlažna i kremasta.

Pečenu i prohlađenu tortu pospite sa malo šećera u prahu i poslužite – najljepša je dok se jede topla.

Hrskava spolja, unutra mekana i kremasta, Kapreze torta će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj!

Iako vam zbog sastojaka možda djeluje “teško”, ukus je nevjerovatno lagan i veoma prija uz šoljicu kafe.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE