Sastojci za koru:
6 jaja
1 prstohvat soli
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica vanilijinog šećera
Narendana korica jedne mandarine
Sastojci za fil:
500 ml mlijeka
2 jaja
6 kašika šećera
3 kašike gustina
200 gr margarina
1 kesica vanilijinog šećera
7-8 mandarina + 2-3 kašike šećera za karamelizovanje
malo kokosa za posipanje
Po želji možete ukrasiti sa još dva nasjeckana kivija
Priprema:
Odvojite žumanca od bjelanaca pa u bjelanca dodajte jedan prstohvat soli i umutite mikserom.
Dok mutite bjelanca u čvrst snijeg možete dodati i jednu kesicu vanilijinog šećera a postepeno dodajte i kašiku po kašiku kristal šečera.
Muteći dodajte i jedno po jedno žumance.
Nakon toga, dodajte brašno i narendanu koricu mandarine pa sve to pažljivo promiješajte kuhačom ili špatulom.
Smjesu izlijte u modlu za torte ili okrugao pleh veličine 22 cm pa pecite u prethodno zagrijanoj na 180 Celzijusa 20-25 minuta.
Kada se kora prohladi izvadite je iz kalupa i presijecite na pola.
U dva cijela jajeta dodajte šećer i gustin pa se to promiješajte.
Nakon toga, uz miješanje postepeno dodajte pola i mlijeka.
Stavite šerpicu sa filom na ringlu i miješajte dok se ne zgusne.
Kuhajte na srednjoj vatri.
Kada se fil zgusne miješajte još par minuta a a sklonite sa ringle.
Stavite kesu ili prijanjajuču foliju preko fila i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme oljuštitie mandarine, odvojite ih pa ih karamelizujte u tiganju tako što čete ih posuti sa dvije do tri kašike šećera i miješati dok se šećer ne otopi i dok se mandarine ne karamelizuju.
U drugoj činiji umutite margarin sobne temperature sa vanil šećerom pa muteći u margarin dodajte kašiku po kašiku prohlađenog fila.
Umutite kremu.
Kore možete poprskati mlijekom ili sokom pa zatim mazati fil, posuti mandarinama i preko staviti ponovo red fila, a možete i mandarine jednostavno umiješati u fil.
Stavite gornju koru i nju premažite ostatkom fila.
Odozgo možete posuti sa malo kokosovog brašna i ukrasiti po želji.
Ostavite da se torta ohladi pa uživajte u njenom ukusu.