TORTA SA MANDARINAMA: KREMASTO I SOČNO ČUDO UKUSA KOJE ĆETE VOLJETI

Za ljubitelje slatkiša i voćnih deserta, ova torta je savršena.

Sastojci za koru:

6 jaja

1 prstohvat soli

6 kašika šećera

6 kašika brašna

1 kesica vanilijinog šećera

Narendana korica jedne mandarine

Sastojci za fil:

500 ml mlijeka

2 jaja

6 kašika šećera

3 kašike gustina

200 gr margarina

1 kesica vanilijinog šećera

7-8 mandarina + 2-3 kašike šećera za karamelizovanje

malo kokosa za posipanje

Po želji možete ukrasiti sa još dva nasjeckana kivija

Priprema:

Odvojite žumanca od bjelanaca pa u bjelanca dodajte jedan prstohvat soli i umutite mikserom.

Dok mutite bjelanca u čvrst snijeg možete dodati i jednu kesicu vanilijinog šećera a postepeno dodajte i kašiku po kašiku kristal šečera.

Muteći dodajte i jedno po jedno žumance.

Nakon toga, dodajte brašno i narendanu koricu mandarine pa sve to pažljivo promiješajte kuhačom ili špatulom.

Smjesu izlijte u modlu za torte ili okrugao pleh veličine 22 cm pa pecite u prethodno zagrijanoj na 180 Celzijusa 20-25 minuta.

Kada se kora prohladi izvadite je iz kalupa i presijecite na pola.

U dva cijela jajeta dodajte šećer i gustin pa se to promiješajte.

Nakon toga, uz miješanje postepeno dodajte pola i mlijeka.

Stavite šerpicu sa filom na ringlu i miješajte dok se ne zgusne.

Kuhajte na srednjoj vatri.

Kada se fil zgusne miješajte još par minuta a a sklonite sa ringle.

Stavite kesu ili prijanjajuču foliju preko fila i ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme oljuštitie mandarine, odvojite ih pa ih karamelizujte u tiganju tako što čete ih posuti sa dvije do tri kašike šećera i miješati dok se šećer ne otopi i dok se mandarine ne karamelizuju.

U drugoj činiji umutite margarin sobne temperature sa vanil šećerom pa muteći u margarin dodajte kašiku po kašiku prohlađenog fila.

Umutite kremu.

Kore možete poprskati mlijekom ili sokom pa zatim mazati fil, posuti mandarinama i preko staviti ponovo red fila, a možete i mandarine jednostavno umiješati u fil.

Stavite gornju koru i nju premažite ostatkom fila.

Odozgo možete posuti sa malo kokosovog brašna i ukrasiti po želji.

Ostavite da se torta ohladi pa uživajte u njenom ukusu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAKO PRAVILNO SKUHATI JAJA?

0
Čak i najiskusnijim domaćicama dešava se da im se jaja ne skuhaju kako treba ili onako kako bi željele.