Ovog puta, posjetili su mjesto Pribava kod Gračanice u sjeveroistočnom dijelu Bosne.
Udruženje žena ‘Pribava’ ugostila je našu ekipu ‘Zimska kuhinja’ i servirala mnoštvo starih, tradicionalnih jela. Jedno od prvih jela, jeste ‘Ćevap’, kako ga zovu u tom dijelu Bosne. Kako kažu, ne može proći nijedno druženje, a da se ne spremi popularni ‘Ćevap’.
- Od pogače, rezano i kuhano meso, u našem narodu još poznatija kao podkriža – navela je Azira Tahirović iz udruženja.
Pored ‘ćevapa’, na sofri su se još našla i druga mnogobrojna, tradicionalna, bosanska jela: repa, kupušnjak, burek, ćufte u saftu sa ajvarom, pogača, hljeb od kukuruze.
Kada su pite u pitanju, iz udruženja su izdvojile: sirnicu, maslanicu, burek i lukovicu.
Ono što je našoj ekipi ‘zapalo za oko’, jesu punjene paprike sa krompirom.
Što se tiče slatkih jela, tu se ističe halvapita, pekmeznjača, hurmašice, ružice sa tjesteninom i tahranpita, koje je tradicionalno slatko jelo.
Inače, udruženje žena ‘Pribava’ je jedino udruženje koje ima hor.
Ono čime je naša Almasa oduševljena jeste tradicionalna sogan dolma.
- Prvo sam prokuhala rižu, a luk sam iskružila. Glavicu luku sam prodinstala i mrkvu na sitno, te stavila ajvar. Nakon što sam nasula vodu i prekrila folijom, ubacila sam u rernu. Kada se ispeče, prelije se vrhnjem – objasnila je Mekić Vasva, koja je spremila istu.
- Zajedništvo je najvažnije, to je odlika ovog udruženja. Pribava je jedna duša i svi ste okrenuti jedni prema drugima i to je ono što nas raduje – kazala je Almasa na kraju.
Za kraj emisije, u čast članice koja je bolesna, udruženje žena ‘Pribava’ su zapjevale pjesmu i time joj pružile podršku i brzo ozdravljenje
(Mehmed Sultanović)
Video pogledajte OVDJE