TRADICIONALNA JELA I PJESMA SU PRATILE EKIPU ZIMSKE KUHINJE: POGLEDAJTE KAKO JE BILO U PRIBAVI!

Almasa, Miran, ali i ostatak ekipe 'Zimska kuhinja', nastavljaju svoje pohode širom Bosne i Hercegovine, te nam donose mnoštvo inspirativnih i novih priča.

Ovog puta, posjetili su mjesto Pribava kod Gračanice u sjeveroistočnom dijelu Bosne.

Udruženje žena ‘Pribava’ ugostila je našu ekipu ‘Zimska kuhinja’ i servirala mnoštvo starih, tradicionalnih jela. Jedno od prvih jela, jeste ‘Ćevap’, kako ga zovu u tom dijelu Bosne. Kako kažu, ne može proći nijedno druženje, a da se ne spremi popularni ‘Ćevap’.

  • Od pogače, rezano i kuhano meso, u našem narodu još poznatija kao podkriža – navela je Azira Tahirović iz udruženja.

Pored ‘ćevapa’, na sofri su se još našla i druga mnogobrojna, tradicionalna, bosanska jela: repa, kupušnjak, burek, ćufte u saftu sa ajvarom, pogača, hljeb od kukuruze.

Kada su pite u pitanju, iz udruženja su izdvojile: sirnicu, maslanicu, burek i lukovicu.

Ono što je našoj ekipi ‘zapalo za oko’, jesu punjene paprike sa krompirom.

Što se tiče slatkih jela, tu se ističe halvapita, pekmeznjača, hurmašice, ružice sa tjesteninom i tahranpita, koje je tradicionalno slatko jelo.

Inače, udruženje žena ‘Pribava’ je jedino udruženje koje ima hor.

Ono čime je naša Almasa oduševljena jeste tradicionalna sogan dolma.

  • Prvo sam prokuhala rižu, a luk sam iskružila. Glavicu luku sam prodinstala i mrkvu na sitno, te stavila ajvar. Nakon što sam nasula vodu i prekrila folijom, ubacila sam u rernu. Kada se ispeče, prelije se vrhnjem – objasnila je Mekić Vasva, koja je spremila istu.
  • Zajedništvo je najvažnije, to je odlika ovog udruženja. Pribava je jedna duša i svi ste okrenuti jedni prema drugima i to je ono što nas raduje – kazala je Almasa na kraju.

Za kraj emisije, u čast članice koja je bolesna, udruženje žena ‘Pribava’ su zapjevale pjesmu i time joj pružile podršku i brzo ozdravljenje

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE