TRADICIONALNI BOSANSKI KOLAČ: OBRADUJTE UKUĆANE SOČNIM TULUMBAMA

Zaliveni kolači dio su tradicionalne bosanske kuhinje. Uz baklavu, hurmašice, ružice, jabukovaču, divit baklavu, pitu sa suhom šljivom mnogima su omiljene i tulumbe.

One su nezaobilazne na iftarskoj i ramazanskoj sofri, a odličan su prijedlog da ih pripremite i obradujete svoje ukućane nečim slakim i sočnim.

Sastojci potrebni za izradu tulumbi su 500 gr brašna, 350 ml mlijeka, 150 ml vode, 4 kašike šećera, 4 kašike ulja, 6 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer. Za pripremu agde trebaće vam 1 kg šećera, 1 l vode i 1 limun.

U šerpu naspite mlijeko, ulje, šećer i vodu i pustite da prokuha. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo pa sipajte u ključalu smjesu uz stalno miješanje. Vratite na peć i kuhajte kratko uz stalno miješanje. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jedno po jedno jaje i dobro sve promiješajte.

Tijesto naspite u špricu za tulumbe i pržite u vrelom ulju. Poredajte u tepsiju i ostavite da se ohladi. Vodu i šećer pomiješajte i kuhajte 20-ak minuta. Dodajte limun izrezan na kriške i pustite da se malo ohladi. Prelijte preko tulumbi i pustite da upiju agdu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE