TRADICIONALNI SIR IZ MIJEHA RIJETKO KO PRAVI: HUMA POKAZALA ALMASI I MIRANU POSTUPAK PROIZVODNJE

Ekipa "Zimske kuhinje" posjetila je Bahtjevicu, gdje je vrijedna domaćica Huma pokazala i pojasnila kako se pravi domaći sir iz mijeha.

Miran je ispričao da se mijeh pravi od ovčije kože, koja se suši ili dimi radi sterilizacije i ubijanja bakterija. On se mora dobro osušiti, jer ako ostaje vlaga pojavljuje se plijesan i sir se kvari.

  • Sir minimalno leži ima dva mjeseca. Što duže leži ima jači ukus. Princip skladištenja je nastao nemogućnošću očuvanja sira u svježem stanju. Temperature su ljeti jako visoke i mladi sir se brzo kvari – kaže Miran.

Huma govori da je najbitnije da je zdrav mijeh.

  • Zrak se mora izvući napolje. Ako bude zraka neće biti uredu – govori Huma.

Ona je pojasnila samu pripremu sira.

Naime, mlijeko mora odstojati da se usiri, pa se zatim rastavlja sirutka od sira, i sir se pritišće da izađe što više vode. Može se i objesiti ili pritisnuti kamenom, a zatim se ti blokovi nabijaju u mijeh.

Huma priča da se rijetko ko bavi proizvodnjom sira iz mijeha

  • Niko puno toga ne drži. Narod neće, neće da muze, da se muči. Neće da rade – govori ona.

Huma proda sav sir koji proizvede.

Ovaj sir je jako cijenjen i zaštičen od razni svjetskih organizacija. On ima najopširniju historiju kada je u pitanju sirenje, i nikako se ne može industrijski praviti. Od početka do kraja se radi ručno. Poenta je u nabijanju sira, odležavanju i samim mjehovima od ovčije kože.

Vrlo je važno da se dobro osoli, i nije potrebno onda da dugo u mijehu stoji.

(Nermina Hasić)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI TREND ŠMINKANJA SVE PRISUTNIJI KOD DJEVOJAKA

0
Sve veća digitalizacija naših života, u svim segmentima, ali i pandemija donijele su sveprisutnost virtualne realnosti, a sada donose i nove stilove i kreiranje stilova u šminkanju.