TRADICIONALNO BOSANSKO JELO IDEALNO ZA VIKEND: PRIPREMITE KVRGUŠU

Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite sa posla.

Kvrguša dolazi iz Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne.

Pretpostavlja se da se ovako zove zato što piletina poredana po njoj podsjeća na kvrge.

Potrebno vam je:

6 komada piletine (krila ili bataci)
350 grama brašna
1 supena kašika kisele pavlake
1 jaje
1 supena kašika vegete
½ kafene kašike soli
2¼ šolje mlake vode
4-6 supenih kašika putera
½ šolje mlijeka
6 supenih kašika pavlake
Ulje

Priprema:

Uključite rernu na 250 stepeni. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsiju ne morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi trebala biti vrela kad sipate smjesu u nju da se ne bi lijepila.

Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte s vegetom i 2 supene kašike ulja.

Pomiješajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i miješajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smjese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne i sipajte u nju tijesto. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smjesu. Na vrh poredajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz posude u kojoj ste čuvali piletinu.

Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomerno peče i po vrhu i dnu. Često je provjeravajte da ne bi zagorjela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.

Snizite temperaturu na 200 stepeni i pecite dodatnih 20 do 25 min.

Kvrguša je gotova kad su krajevi malo hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će dijelovi koji su ispod piletine biti mekši.

Izvadite kvrgušu iz rerne i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min.

Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlijekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min.

Prije serviranja je premažite pavlakom, piše mondo.rs.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DODIKOVI SATRAPI DANAS POČINJU OSTVARIVATI NJEGOVE PRIJETNJE

0
Posebna sjednica Narodne skupštine RS o stanju u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u RS biće održana danas. Na dnevnom redu naći će se informacija o problemima isporuke kiseonika, kao i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.