TRADICIONALNO JELO KOJE SE ČESTO NALAZILO NA BOSANSKIM SOFRAMA: BAMIJA SA TELETINOM

Bamija je jedno od onih starinskih bosanskih jela koje se rijetko nađe na stolu a ipak svaki put oduševi.

Ovo je klasični recept za bosansku bamiju.

Sastojci
1 kg teletine
½ kg luka
15 dkg suhe bamije
1 dl ulja
10 dkg putera
mljeveni biber
aleva paprika

Način pripreme

Luk sitno isjeckati i propržiti na ulju dok ne požuti.Izrezati meso na sitnije kockice i prodinstati sa lukom, dodajući ako je potrebno filđan tople vode. U posebnoj posudi obariti bamiju u kojoj ste dodali malo sirćeta.Kada je meso napola izdinstano, dodati ocijedženu bamiju I kuhati dok meso I bamioja ne budu kuhani.Smanjiti vatru i dodati puter, po potrebi dodati malo vode.

Kada se bamija sjedini sa mesom ne smije se više dodavati vode, već ako je potrebno lagano protresti šerpu. Pred kraj bamiju začiniti kriškama limuna.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NJEMAČKA: BOŠNJACI U AACHENU CRKVU PRETVORILI U DŽAMIJU

0
Bošnjaci u džematu Aachen u Njemačkoj kupili su crkvu, a 4. decembra prošle godine otvorili je za vjernike kao džamiju. U ovom objektu koji je preuređen, prvo je klanjan džuma-namaz, a ovog ramazana i teravija, u onoj mjeri koliko su to epidemiološke mjere dozvoljavale.