TRADICIONALNO POLJSKO JELO – GOLABKI: RECEPT ZA SARME ZAPEČENE U RERNI OD SVJEŽEG KUPUSA

Poljski golupčići (golabki) je tradicionalno jelo koje podsjeća na naše sarme, samo što se umjesto kiselog koristi svjež kupus.

Sarme se peku u rerni prelivene sosom od paradajza.

Sastojci:

  • glavica kupusa
  • 2 kašike maslaca
  • 1 crni luk
  • 1 kg mljevene junetine
  • 1 ½ šoljica kuhane riže
  • 1 čehno sitno nasjeckanog bijelog luka
  • so, biber
  • sok od paradajza
  • 1 kisela pavlaka ili šoljica pavlake za kuhanje

Priprema:
u šerpu sipajte vodu i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio kupusa, pa cijelu glavicu stavite u prokuhalu vodu. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.

Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom. U tavi otopite maslac, pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i bijelim lukom, pa posolite i popiberite.

Napunite listove kupusa mesom, pa urolajte poput sarme. Složite ih u tepsiju, paradajz sosom, pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite na 180°C oko 60 minuta. Poslužite s kiselom pavlakom i prema želji pospite mljevenom paprikom ili čilijem.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HLJEB MOŽE OSTATI SVJEŽ I DO POLA GODINE?! TRIK POSTAO VIRALAN,...

0
Stručnjak za trikove u kućanstvu na TikToku podijelio je svoje savjete i trikove kako pravilno pohraniti hljeb i osigurati da ni jedna kriška ne propadne, piše Express.