TRAGEDIJA POTRESLA HRVATSKU: UMJESTO FIZIOLOŠKE OTOPINE MEDICINSKE SESTRE UBRIZGALE DEZINFICIJENS?

Još uvijek nije potpuno jasno kako je umro 62-godišnji pacijent, no ako je suditi po posljednjim informacijama, radi se o nevjerovatnoj grešci.

Prvo je iz bolnice u Čakovcu stigla informacija da je čovjeku tokom rutinskog postupka hemodijalize ubrizgana kriva supstanca. Potom je direktor Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak za Index rekao kako je “medicinsko sredstvo pacijentu dano intravenozno umjesto lokalno”, no nije pojasnio o kakvom se sredstvu radi.

No izjava predsjednice Upravnog vijeća bolnice Čakovec i načelnice Zavoda za zdravstvo Međimurske županije dr. sc. Sonje Tošić Grlač baca novo svjetlo na cijeli slučaj.

Ona je naime u Dnevniku Nove TV indirektno potvrdila kako je je 62-godišnjem pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens.

Novinar je u uvodu razgovora kazao kako je izgledno da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska hemikalija za dezinficiranje.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr. Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

– Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila – kaže.

Objašnjava kako će se profesionalno provesti interni nadzor te su danas uzete izjave sudionika.

  • Sve će se analizirati, interna komisija će ponovno razgovarati sa svima i donijeti svoje mišljenje, a onda će doći i inspekcija Ministarstva – rekla je dr. Tošić Grlač.

Napominje kako se sve dogodilo jučer navečer.

  • Bolnica je ujutro obavijestila porodicu. Bila je noć, porodicu smo pozvali ujutro, sve smo obavijestili i sve radimo profesionalno. Danas je u bolnici bila policija, Državno odvjetništvo, a njih zanima što se dogodilo i čija je krivnja. Izuzeli su i neku dokumentaciju – kaže dr. Tošić Grlač.

Tijelo 62-godišnjaka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje bi se trebalo tačno utvrditi od čega je pacijent preminuo.

Porodica preminulog 62-godišnjaka podigla je krivičnu prijavu protiv bolnice, a policija je već započela kriminalističko istraživanje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.